Kovács László Tartalom Elõzõ Következõ

KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr!

Az ön által elmondottakból én nem kaptam új információt, csupán azt, hogy a Kossuth rádió megismételt egy hírt, amelyet egyébként elõször a Színes Vasárnap címû újság jelentetett meg. Tehát megismételte ezt a hírt - nem több mint egy hír, egy állítás -, miszerint állítólag van egy dokumentum, amelyben a NATO-nagykövetek értékelik a magyar belpolitikai fejleményeket. Ha van egy ilyen dokumentum - amelyet természetesen én nem láttam -, azt én nem tartom beavatkozásnak, hiszen a követségeknek ez a dolguk, és a mi követségeink is készítenek elemzéseket a fogadó ország helyzetérõl.

Ha egy nagykövet véleményt mond egy magánbeszélgetésben valakinek és az ezt a véleményt továbbadja a rádiónak vagy az újságnak, ezt sem tartom beavatkozásnak. Beavatkozásnak azt tartanám, ha a NATO-nagykövetek egyenként vagy testületileg bejönnének a Külügyminisztériumba és ott ismertetnék a NATO- nak azt az álláspontját, miszerint érdekük fûzõdik a koalíció fenntartásához, vagy netán ennek ellenkezõjét fejtenék ki.

Mint ahogy például bennem felvetõdött az a gondolat, hogy annak idején, amikor a kormánypártok képviselõi - '94 elõtt, választások elõtt - rendszeresen hivatkoztak arra, hogy NATO-országokban azt mondják, az MSZP kormányra jutása katasztrofális hatású lenne, hogy akkor miért nem tiltakoztak a kormánypártok, ha tényleg elhangzottak ilyen kijelentések (Taps a kormánypárti padsorokban.), miért nem kérték ki maguknak ezt a beavatkozást. Úgy gondolom, a Külügyminisztériumnak nincs miért lépéseket tenni, mert ilyesfajta beavatkozást én nem tapasztaltam. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage