Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Megköszönöm képviselõ úrnak, hogy mégis feltette a kérdést.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Képviselõ Úr! A szeméttelep üzemeltetõje, mint ahogyan ön a kérdésében is elmondta, a váci önkormányzat, és valóban, jó néhány önkormányzat közelében került kialakításra ez a telep, amely húsz hektáron fekszik, és körülbelül 20 százalékát használja ma ez a régió, elsõsorban kommunális és nem veszélyes ipari hulladékok lerakására. Naponta 50 tonna lerakására kerül sor; hozzáteszem azt is, hogy reggel 7-tõl 19 óráig van nyitva, részben bekerített, és állandó õrzése van ennek a telepnek.

Én megkülönböztetném a válaszadásban egyrészt a rendszeres és rendes üzemállapotot és a rendkívüli üzemállapotot. Amire ön a kérdésében utalt, az két rendkívüli üzemállapot volt: 1993. június 1-jén és 1995. június 17-én valóban égetés folyt. Ennek az eltüntetésére nem is kerülhetett sor, tekintettel arra, hogy az üzemeltetõ önkormányzat elmulasztotta azt a rendszeres földtakarást, amit el kellett volna végeznie.

A másik a rendszeres üzemállapot. Azt hiszem, mindannyiunk által ismert, hogy egy kommunális hulladéklerakónak rendes üzemállapotban is, alapvetõen van szaghatása, bûzhatása. Hozzáteszem: pontosan ez ellen való az az üzemeltetési rend, miszerint az üzemeltetõnek és kezelõnek - a váci önkormányzatnak - naponta földtakarással kell ezt a területet ellátnia.

Itt csak megjegyezném önnek: tekintettel arra, hogy a tulajdonosi, gazdai funkció az önkormányzatoké, a hatósági funkció szintén az önkormányzatoknál van, az õ joguk és dolguk ebben eljárni. Bár hozzáteszem, hogy akkor, amikor ön június 16-án ezt a kérdését benyújtotta, környezetvédelmi felügyelõségünk eljárt az illetékes önkormányzatnál e tekintetben, és õk is odafigyelnek arra, hogyan üzemelteti az önkormányzat a telepet.

Köszönöm, elnök úr; köszönöm képviselõ úrnak, hogy meghallgatott. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage