Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház!

Mindenekelõtt az etikai kérdésre: a nevezett fõosztályvezetõ 1994. november 1-je óta van a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium állományában. Az adott kft.-ben volt tulajdonrészét még októberben eladta, holott a köztisztviselõkrõl szóló törvény értelmében az összeférhetetlenség megszüntetésére még 30 nap állt volna rendelkezésére. Úgy gondolom ezen kívül - minthogy magát a felmérést a '95. március 22-ei kormányhatározat rendelte el - túlzott elõrelátás lett volna nevezett fõosztályvezetõ részérõl már októberben megszabadulni a tulajdonrészétõl annak érdekében, hogy egy fél év múlva elrendelendõ felmérést ezen kft.-re bízhasson.

Ami most már magának a kérdõívnek a kitöltését illeti, azért ez a közel 50 oldalas kérdõív borítóval együtt 42 oldal volt. Ennek csak egy részét kellett minden intézménynek kitöltenie, attól függõen, hogy milyen típusú intézmény volt. Erre az úgynevezett javító körökkel - tehát amikor átnézik, újra átjavítják az adatokat együtt - több mint két hét állt rendelkezésre. Ez elegendõnek bizonyult, hiszen elsõ körben a beérkezett 19 megyei adatbázisból 17 hiánytalan és hibátlan volt. Kiváló minõségû és eddig nem ismert adatokhoz jutott így a minisztérium, és ezek a hatásvizsgálatok elvégzéséhez megfelelõek. Úgy gondolom, ha erre pénzt adtunk ki - mint ahogy természetesen pénzt adtunk ki -, ezt nem feleslegesen tettük.

Hogy mennyi pénz került ki erre a célra, természetesen ezt is jogában áll tudnia a tisztelt Háznak. A kormányhatározaton alapuló felmérés összköltsége 55 millió forint volt. Ebbõl 26 millió forintot a Belügyminisztérium irányítása alá tartozó tákiszok kaptak, 4,5 millióba az adatfelmérõ-lapok kerültek, 24,5 millió forintot pedig a felmérést készítõ vállalkozások - köztük az Infotek, korántsem egyetlenként - kaptak. Ez utóbbiból a négy társminisztérium - a Munkaügyi Minisztérium 10, a másik három minisztérium 30- 30 százalékban - részesedett. Tehát erre a célra 7,3 illetve - minthogy képviselõ asszony nem szereti a kerekített számokat - 7 millió 350 ezer forintot - költött a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium.

Miért nem a TOK-okat és miért az Infoteket és hogyan került ide az Infotek? Szeretném Önöket tájékoztatni arról, hogy a tankerületi oktatási központok ebben az idõben a közoktatási törvény 129. §-a által elrendelt adatgyûjtéssel voltak elfoglalva, amelyet június 22-éig kellett teljesíteniük. Tekintettel arra, hogy a TOK-ok nem rendelkeznek megfelelõ adatrögzítõ kapacitással, információs hálózattal, szoftverfejlesztõkkel, a közel 400 ezer adatlap feldolgozását tõlük elvárni irreális lett volna, hiszen a korábban rájuk bízott adatgyûjtéssel is csak nagy nehézségek árán tudtak megbirkózni.

A tárcaközi bizottság döntése alapján az adatlapok kitöltését, az adatrögzítés megszervezését a tákiszok, illetõleg a Fákisz végezte el. Egyébként ezekhez a tevékenységekhez is külsõ szakértõket kellett felkérni.

Az adatgyûjtés értékelését nem az Infotek Kft. fogja elvégezni, hanem a társtárcák szakértõi. Az Infotek Kft. mindössze a felmérés irányításában közremûködött. Szeretném leszögezni, hogy a felmérést irányító minisztériumi fõosztály a legutóbbi idõkig a titkárnõn és a fõosztályvezetõn kívül két olyan munkatársból állt, akit még az elõzõ kormányzat közoktatási vezetõi hoztak a minisztériumba, és akik semmiféle közoktatási, tanügyigazgatási, önkormányzati vagy informatikai tapasztalattal nem rendelkeztek. Így tehát nemigen lehetett a szakmai segítségükre számítani. Közülük az egyiket azóta sikerült lecserélni, de ennek ellenére nélkülözhetetlen volt külsõ szakértõk igénybevétele.

Hogy miért pont az Infotek Kft., amelyet valóban nem pályáztatás útján, nem versenytárgyalás útján jelöltünk ki - de versenytárgyalásra az akkor hatályos jogszabályok még nem is kényszerítették vagy kötelezték a minisztériumot. Azért az Infotek Kft., mert az Infotek Kft.-rõl kiváló referenciáink voltak... (Derültség és taps az ellenzéki padsorokban.)..., nem utolsósorban az elõzõ kormányzat referenciái, amely kormányzat 1992-ben és '93-ban megbízásokat, szakértõi munkákat adott ennek a kft.-nek és nagyra értékelte ezt a tevékenységét... (Taps a kormánypártok padsoraiban.)... - tekintettel arra, hogy annak idején ezt akkor is folytatta, amikor már az Ön által szakértõnek minõsített TOK-ok is mûködtek.

További referenciáink is voltak errõl a kft.-rõl, hiszen 78 önkormányzat bízta meg õket különféle munkákkal, köztük tizenkét megyei jogú város, hét budapesti kerület és két megye.

Tisztelt Képviselõ Asszony! Tisztelt Ház! Azt remélem, hogy ezzel az elég kimerítõ válasszal sikerült rávilágítanom, hogy nincs botrány, nincs miért botrányt kavarni, úgyhogy kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

(16.20)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage