Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Miniszter úr, akkor nem értem, hogy miért nem tettek indítványt a kormánytényezõk, hogy felhatalmazást kapjon a bizottság a megfelelõ vizsgálatokra. A bizottság részérõl kijelentették egyébként, hogy a jog hézagain folyt el a vagyon, így nincs lehetõség a felelõsségre vonásra, s a vagyon visszaszerzésére. Ebben az esetben felelõs a legfõbb ügyész, akinek kötelessége, ha joghézagot észlel, törvényjavaslatot terjeszteni a kormány elé a joghézag megszüntetésére, vagy az illetékes miniszterek, így a korábbi belügyminiszterek is felelõsek. Korábban a 39/1990-es kormányrendelet, ma pedig a hatályos 147/1994-es kormányrendelet a belügyminiszter kötelességévé teszi a tárcáját érintõ, kormány-hatáskörbe tartozó törvénytervezet elõkészítését. Valakik érdekei azt kívánják, hogy a privatizációs visszaélések ne kerüljenek napvilágra. A NIKEX esetében az iratok eltûntetése a Btk. 289. szakaszába ütközõ bûncselekmény szerintünk. 1990-ben a NIKEX-et részvénytársasággá alakították át, az akcióval 620 dolgozó került az utcára.

(16.30)

Közben több száz milliós magánvagyon jött létre az ÁVÜ felelõtlensége miatt! Több mint egymilliárddal lett szegényebb az állam!

A NIKEX privatizációjának története a rémregények kategóriájába tartozik. Érdekes kérdés, hogyan került az rt. igazgatóságába az ÁVÜ akkori igazgatótanácsa elnökének neje, Pongrácz Tiborné.

A maffiamunkáért persze felelõs nincs, pedig ismeretes, hogy kik voltak a fõ privatizõrök. Jó munkájuk jutalmául több tíz milliós végkielégítéssel távoztak. A Gerbaud-ház privatizációja 217 millió forintjába került a költségvetésnek, amit Csepi Lajos utaltatott ki egy német cégnek - a semmiért! Persze lehet, hogy egy része külön bankszámlára ment... Ez után az Antall- kormány Csepit munkája elismeréseképpen kinevezte az ÁV Rt. vezérigazgatójának öt évre! Menedzserszerzõdése alapján így vehette föl távozásakor a több tíz milliós nagyságrendû végkielégítést. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) Közben a tíz és félmillió magyarnak csak a Bokros-csomagok jutnak. Ezért nem tudom elfogadni miniszter úr válaszát. (Taps a Kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage