Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS KÁLMÁN (KDNP): Én mindig megdöbbenek akkor, amikor akár a kormányzat, a minisztérium, akár pedig kormánypárti képviselõtársaim részérõl, és ez a mai nap folyamán egyszer az államtitkár úr szavaiból feleslegesnek ítéltetett, most Horn Gábor képviselõtársam szavaiból feleslegesnek ítéltetik az a parlamenti vita, amit itt lefolytatunk.

Természetesen én nem vagyok annyira naiv, hogy azt gondolnám, hogy meg tudom gyõzni kormánypárti képviselõtársaimat az igazamról, hiszen ahol politikai döntés van, ott a szakmai döntések óhatatlanul háttérbe kerülnek. És itt nagyon kemény politikai döntés történt. Viszont én azt hiszem, hogy egyre több pedagógust meg tudok gyõzni arról, hogy mennyire igazam van, és egyre több pedagógustól érzem, mert én járom a vidéket, és tudom azt, hogy annál a 2800 vagy 2900 kistelepülésnél, amely nem város, és a kisebb városoknál szintén nem oldható meg a szakmai ellenõrzés, egyszerûen nem tudják megoldani. Egy akkora városban, mint Szegeden, természetesen megoldható a dolog. Tehát ezeknek a településeknek erre igenis szükségük van, és egy rendszerben, hadd figyelmeztessek mindenkit, egy rendszerben az ellenõrzésnek helye van. Szíveskedjenek megnézni Angliától egészen Svédországig a köznevelési rendszereket vagy a közoktatási rendszereket: Angliában királyi szakfelügyelet van, Franciaországban, Spanyolországban, Ausztriában, Olaszországban, Németországban, Svédországban, hadd ne soroljam tovább, regionális szintû hivatalok vannak.

Még egy dolgot hadd említsek meg Horn Gábor képviselõtársamnak, mert lejárt az idõm. Talán nézze meg, hogy az elmúlt idõszakban azok a megszüntetésre és megfojtásra ítélt pedagógiai intézetek körülbelül ugyanannyi összeget kaptak, és azt hiszem, hogy ebben majd az államtitkár úr is meg fog erõsíteni, hozzávetõleg ugyanannyi összeget kaptak a költségvetésbõl, mint amennyit a tankerületek.

(Az elnöki széket dr. Gál Zoltán, az Országgyûlés elnöke foglalja el.)

Ennek ugyanis megvolt a rendszere. Volt egyik oldalon egy szûk szakmai ellenõrzés és egy másik oldalon egy bõvebb, erõteljesebb, szélesebb körû szakmai szolgáltatás. Köszönöm szépen a figyelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage