Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. A mai nap a tanulás napja, mert Horn Gábortól megtudhattuk, hogy azzal, hogy a budapesti közoktatási intézet lesz a jogutódja a nyolc tankerületnek, a centralizációt szüntette meg. Én úgy tudtam, hogy a decentralizáció az volt, amikor nyolc tankerület volt, és a centralizáció az, amikor egy központi szervezet lesz. Én azonban mégis két lényeges dologra szeretném felhívni a figyelmet az elmondottakból.

Az elsõ, hogy a kormányprogram kötelezi, ez természetesen jogos. Csak arra is szeretném felhívni a figyelmüket, hogy a kormányprogram arra is kötelezi, hogy az Országgyûlés a nemzeti alaptanterv alapelveit megtárgyalja. Ezt nem teljesítette a kormány.

Én nagyon szívesen veszem azt, hogyha azt mondja Horn Gábor úr, hogy a nevelés értékeivel nem tud mit kezdeni. Szeretném felhívni a figyelmét a Szocio-Reflex címû kft.-nek a tanulmányára, amit a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium finanszírozott, amiben a megkérdezettek a következõt mondták: elsõsorban általános erkölcsi értékek megfogalmazására kell törekedni az alaptantervben, elveket és értékeket kell biztosítani. Alapvetõ nemzeti értékek megfogalmazására helyezzék a hangsúlyt.

Most ha a minisztérium hárommillió forint körül megbízza ezt a kft.-t, akkor én feltételezem, hogy fel is fogja használni ezeket a dolgokat, és azt gondolom, hogy akkor meg fogja változtatni a nemzeti alaptanterv jelenlegi formáját. És amennyiben Horn Gábor úr elmondta, hogy a minimális teljesítményeket kell megfogalmazni, akkor ismét hadd idézzek itt a jegyzõkönyv számára: minimális teljesítmény a nyolcadik évfolyam végén, vagyis egy 14 éves gyerek a polgári peres eljárás és a büntetõeljárás közötti különbséget tudja meghatározni. Ezért nem tartjuk megfelelõnek ezt a nemzeti alaptantervet. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage