Csizmár Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

CSIZMÁR GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Öt dologra szeretnék nagyon röviden reagálni. Kovács Kálmán képviselõtársam ismét és sokadszor mondta el, hogy a szakmai ellenõrzést fel akarjuk számolni. Szeretném a figyelmébe ajánlani, hogy megint egy olyan állítással kezd el vitatkozni, amilyen állítás nem létezik. A szakmai ellenõrzést nem kívánja sem ez a javaslat, sem más javaslat negligálni, hanem más metódust, más eszközrendszert kíván használni, ami nagy különbség, és én azt gondolom, hogy itt helytelen azt állítani, hogy mi ezt fel szeretnénk számolni.

A másik: a nemzeti alaptantervvel kapcsolatosan ígérem, harmadszor és utoljára mondom el azt, hogy nem történik a kormányprogrammal ellentétes lépés akkor, hogyha a közoktatási törvényben megfogalmazódik az a néhány alapelv, ami a nemzeti alaptantervhez szükséges. Itt arról lehet ugyan vitatkozni, hogy többkötetes, 87 bekezdéses, elvi irányelvtípusú irányelvekrõl van szó, vagy arról a négy-öt-hat olyan elvrõl, ami a közoktatási törvényben megfogalmazható.

Úgy egyébként pedig a Magyar Köztársaság alkotmánya, a gyermeki jogokról szóló nemzetközi egyezmény, amelyet törvény hirdetett ki, és számos más magyar törvény meghatározza azokat a nemzeti alapértékeket, amelyeket az oktatásban, a nevelésben alkalmazni szükséges.

Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a nemzeti alaptantervet az Országos Köznevelési Tanács többségi szavazással, a Közoktatáspolitikai Tanács pedig öt támogató, két tartózkodó véleménnyel támogatta, ami azt gondolom, hogy nagyon fontos és törvényes kelléke a NAT-nak. És ezt a felfogását.

(19.20)

Három rövid mondat még. Az egyik a nemzetiségi oktatás szakmai segítségével, felügyeletével kapcsolatos. Azt gondolom, hogy a nemzetiségi kisebbségi önkormányzatok és az Országos Közoktatási Intézet együttmûködésben képes lesz ezt megoldani.

A megyei közoktatási hivatal létrehozását magam sem támogatnám, felesleges hivatal lenne.

Az utolsó: a megyei pedagógiai intézetek a központi költségvetésbõl nem kaptak forrást, hanem a megyei önkormányzatoktól kaptak. Ezt megint csak a pontosítás kedvéért és a jegyzõkönyv számára szeretném rögzíteni.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage