Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS KÁLMÁN (KDNP): Én a végével kezdeném. Azt hiszem, én úgy mondtam, hogy a megyei pedagógiai intézetek - természetesen nem tettem egyértelmûvé, ebben igaza van Csizmár Gábor képviselõtársamnak - a megyei önkormányzatokon keresztül kapták meg, de hozzávetõlegesen az az összeg, amit ezzel a céllal juttattak ki, most is állítom, hogy körülbelül azonos, mint amennyi a szakmai ellenõrzésre fordítódott.

A másik pedig Horn Gábor képviselõtársamhoz szól... (Horn Gábor: Most nem csináltam semmit! - Derültség.).., amit mondanék, még az elõbbivel kapcsolatban hadd reagáljak. A magam részérõl roppant szomorú vagyok, ha egy pedagógus szájából azt hallom, hogy nem tud a neveléssel mit kezdeni. Talán javasolnám, hogy ezt mondja el képviselõtársam a pedagógusok 180 ezres tömegének, és én feltételezem, hogy abból 200 ezer azt fogja mondani, hogy ez egy helytelen gondolat - hogy finoman fejezzem ki magam.

Visszatérve az elõzõre: igazából örülök neki, hogy Csizmár Gábor képviselõtársam hozzászólt, mert a szakmai érveivel tudnék vitatkozni, ha a két perc erre elegendõ lenne.

Természetesen továbbra is fenntartom azt, hogy jellegében az az intézet más, és egy részfeladatot képvisel. Az Országos Közoktatási Intézet értékelõ, elemzõ, ellenõrzõ feladatköre tudományos, reprezentatív jellegû felmérések stb. végzését jelenti. Mi azt az alapelvet valljuk, hogy egy közoktatási rendszerben szükség van a bemenetszabályozásra - tehát a tantervi szabályozásra -, szükség van a folyamatszabályozásra - tehát valamilyen módon a tényleges pedagógiai folyamatnak és az oktatási folyamatnak a szabályozására, ellenõrzésére -, és szükség van a kimenetszabályozásra. A pedagógiában bevett fogalmak ezek, amelyek valóban - egyetértek Horn Gábor képviselõtársammal - a vizsgarendszerben realizálódnak. De ennek a vizsgarendszernek a mûködtetésében is szerepe van és szerepe kell hogy legyen a regionális szerveknek, amelyek segítik a minisztérium munkáját.

Köszönöm szépen a figyelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage