Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS KÁLMÁN (KDNP): Egyetlen mondatot a komisszársággal kapcsolatban. Nagyon csodálkozom Szabados képviselõtársamon, aki pontosan a Veszprém, Zala és Fejér megyei tankerületet említi akkor, amikor talán képviselõtársam is tudja, pontosan ezt a tankerületet akarja áttenni a minisztérium továbbképzõ központnak. Tehát azért valószínû, hogy a minisztérium és képviselõtársam megítélése ebben az ügyben eltérõ. Mert ha olyan komisszárok lettek volna, akkor nem kívánná belõlük megszervezni ezt a továbbképzõ központot. Ez az egyik dolog.

A másik pedig a szakmai ellenõrzés és a szakmai szolgáltatások kérdése, nagyon szûk szakmai vitában. Az államnak nemcsak joga - ezt nagyon sokszor elmondtam -, hanem kötelessége is, hogy amikor ilyen jelentõs összegeket fordít a közoktatásra az állami költségvetésbõl, akkor gyakorolja az úgynevezett fõfelügyeleti jogát. Ennek a fõfelügyeleti jognak, amely szûk, de egységes kell legyen az egész ország területén, vonatkoznia kell a legfontosabb ellenõrzési pontokra, legyen az a nemzeti alaptanterv, legyen az a törvényesség bizonyos szakmai feltétele. Mert hiszen a törvényességet a jegyzõk gyakorolják. Tehát erre mindenképpen szüksége van az államnak. S errõl nem mondhat le, mert ha errõl lemond, akkor óriási hibát követ el a közoktatásban.

A harmadik rész eszerint, és itt nem szabad összekeverni a kettõt, egy szûk, de nagyon fontos, nagyon alapos feladat. A másik pedig a szakmai szolgáltatások rendszere. Ennek viszont bõnek, tágnak kell lennie. S minden olyan igénynek meg kell jelennie, amellyel a szakmai szolgáltatást igénybevevõk jelentkeznek.

A szakmai szolgáltatás önkéntes. Viszont a fõfelügyeleti jog elviselése, "eltûrése" - mint ahogy a törvények elviselése, "eltûrése" - minden állampolgár és minden intézmény számára kötelezõ. (Taps az MDF padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage