Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Azt gondolom, a tények nagyon makacs dolgok. Egy ország gazdasági helyzetérõl nem pusztán érzelmek, feltételezések alapján kell beszélni, hanem meg kell nézni egyszerûen a statisztikai számokat, amelyek elég jól mutatják azt, hogy egy országban mi történik. S ha valaki figyelmesen tanulmányozza õket, akkor kiderül, hogy itt bizony tendenciaváltás következett be az elmúlt hónapokban. A hosszú ideje tartó romlási tendencia megfordult a fizetési mérlegben, a hosszú ideje tartó romlási tendencia megfordult az államháztartási egyensúly tekintetében is.

Hadd szabadjon csak néhány számot említenem erre az évre vonatkozóan. Már ma, szeptemberben sok tényszám alapján úgy látjuk - teljes megalapozottsággal -, hogy a fizetési mérleg hiánya a GDP tavalyi 9,5 százalékáról idén 7 százalék alá tud mérséklõdni; úgy látjuk, hogy az államháztartási hiány a tavalyi több mint 8 százalékról olyan 6,5 százalék körül fog alakulni, s bizony ezek nem kicsi eredmények.

S azt is világosan lehet látni, hogy megindult a jövedelmek átrendezõdése a vállalkozások, a befektetések irányába, hogy végre Magyarországon a beruházási ráta most már 21 százalékot ér el és nem tizenvalamennyit, s hogy mindeközben fennmaradt Magyarországon a növekedés, és ahogy a tankönyvekben meg van írva, ez egy export- és beruházásvezérelt növekedés. Gyorsan nõnek a beruházások Magyarországon.

(15.20)

A makrogazdasági kép pontosan azt mutatja, hogy valami elmozdult. Persze ez az elmozdulás még törékeny, nem lehet tudni, hogy meddig tud tartani ilyen ütemben, de világosan látszik, hogy jó változások indultak el. Ha arra gondolunk, hogy mi történt volna, ha nincs márciusi csomag, és ezt komolyan valaki végiggondolja, akkor azt hiszem, hogy most egy ilyen féléves évfordulón ezt a csomagot nem bírálni kellene, hanem éppen örülni kellene annak (Derültség, zaj a jobb oldalon.), hogy nekivágtunk, s úgy néz ki, hogy ezzel a legrosszabbat az ország el tudta kerülni. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage