Szabó Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ IVÁN (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az elmúlt parlamenti ciklusban Csongrád megye egyik választókerületében a képviselõ fogadóóráján megjelent egy férfi, és a politikai üldözöttek kárpótlási lehetõségeirõl érdeklõdött. A képviselõ gondosan utánajárt az illetõ ügyének, és megtudta, hogy az hat évet bicskázás során okozott életveszélyes testi sértés miatt ült. Mikor a panaszossal ezt közölte, az illetõ kitartott politikai üldözött mivolta mellett, mert úgymond, õt a bõre színe miatt ítélték hat évre, hiszen minden tanú bizonyította, hogy õ szembõl szúrt.

Tisztelt Képviselõtársaim! Ez a bicskázó férfi igazságtalannak vélte a bíróság ítéletét, mert mikrovilágának etikai normái szerint, ha a szükség úgy hozza, szembõl szúrni szabad.

Sajnálattal kell megállapítanom, hogy ez a naivságában talán megmosolyogtató öntörvényûség mára kormánypolitika rangjára emelkedett. A kormány által az Alkotmánybíróságnak az úgynevezett stabilizációs törvénycsomagról hozott döntéseivel kapcsolatban szeptember 14-én kiadott nyilatkozat megállapítja, hogy azok - szó szerint idézem - "szûkítik a kormányzati gazdaságpolitika mozgásterét". Márpedig ebbõl ugyebár az következik, a kormány fiskális mikrovilágának normái szerint: szembõl szúrni szabad.

Nem az a baj tehát, hogy a kormány alkotmányellenes törvény megalkotásába hajszolta az Országgyûlést, hanem az, hogy az alkotmány szûkíti a kormány mozgásterét. Pedig én már kezdtem azt hinni, hogy épp ez a jogállamiság kritériuma.

Tisztelt Ház! Az Alkotmánybíróság másodszor mondott ki elmarasztaló ítéletet a Bokros nevével fémjelzett kormányzati csomag felett. Szeretném azonban világossá tenni, hogy ezt megelõzõen a Bokros-csomag már kétszeresen megbukott:

Megbukott morálisan, mert azok a jó tanácsok, hogy a hajléktalan ne költsön túl sokat a lakására; a munkanélküli ahelyett, hogy a munkahely-keresés címén villamosra és autóbuszra költené pénzét, inkább tanulná meg otthon, hogyan lehet a járadékból megélni; a fogfájós húzassa ki ingyen a fogát ahelyett, hogy drágán betömetné, ugyanis így többé nem fog fájni; a munkás és paraszt fiatalok ne akarjanak havi 15-20 ezer forintért egyetemre járni, elég ha egy szûk elit gyermekei tanulnak... Nos, mindezek nehezen fogadhatók el egy olyan ember szájából, aki bankelnökként úgy pumpált 12 milliárdot a bankjába, hogy az Állami Értékpapír Felügyelet, amely ma éppen alája tartozik, a törvénytelenségért a bankot és személyében õt is kénytelen volt elmarasztalni és megbüntetni; aki ha járt neki, ha nem járt - ebbõl a szempontból, tisztelt képviselõtársaim, teljesen mindegy - képes volt ebben az országos helyzetben 16 millió forintot végkielégítésként felvenni, majd a botrány... (Zaj.)... kellõs közepén azzal elõállni, hogy azt családi alapítványának adta; aki a nyomorult, kárpótlásra jogosult kisemberek talpa alól a szó legszorosabb értelmében kihúzta a talajt Óbudán, és Sepsey Tamás MDF-es képviselõtársam interpellációja nyomán a legfõbb ügyész kénytelen volt pert indítani bankja ellen és õellene.

De megbukott ez a csomag társadalmilag is. Felbolydult az ország a nagycsaládosoktól az egyházakig, a szakszervezetektõl az önkormányzatokig, az Érdekegyeztetõ Tanácstól a kormányzatig és a parlamentig. Mert itt nincsenek nyertesek csak veszteség.

És most, az Alkotmánybíróság döntése nyomán véglegesen megbukott jogilag is. Most már van jogalap arra, hogy Horn Gyula kormányátalakításon gondolkozzék, még mielõtt az egész kormányról gondolkozik. De ha szabad javasolnom, ne azon, hogy kit emeljen be, hanem azon, kit kell kitenni. Például valószínûleg javítana az országos helyzeten, ha a Hócipõ Garcia õrmesterében gondolkodna. Mert ebben, legalábbis ebben egyetértve Kopátsy Sándorral a "Nincs alternatíva..." kezdetû mondatot úgy hiszem, úgy kellene befejezni, hogy nincs alternatíva, mely ne lenne jobb, mint az MSZP-SZDSZ- kormány mostani gazdaságpolitikája. Mert a végén még tényleg stabilizálva leszünk, csak félek, mindnyájan úgy járunk vele, mint a cigány lova, mely köztudottan éppen azon a napon, melyen végérvényesen leszokott volna az evésrõl, éhen döglött. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage