Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Igen tisztelt Képviselõtársaim! A napirend elõtti felszólalásom azt a címet viseli, hogy "A Független Kisgazdapárt országgyûlési képviselõcsoportjának nyilatkozata a miniszterelnök úr által kezdeményezett hatpárti tárgyalásokról". Ugyanis - amint az ismeretes - 1995. szeptember 15-ére Horn Gyula meghívására valamennyi parlamenti párt hivatalos volt a miniszterelnök úr dolgozószobájába.

Mi már kezdetben bejelentettük, hogy legfeljebb szakértõi szinten tartjuk lehetségesnek a tárgyalásokat, ugyanis semmiféle eredményt nem várhatunk azok után, hogy a miniszterelnök úr vezette kormány, illetõleg pártja fölrúgta azt a megállapodást, amely a médiára vonatkozott, és nem várhatunk eredményt azoktól a tárgyalásoktól, amelyek újabb terheknek a lakosság vállaira történõ tételének szándékából indulnak ki, és nem az ország felemelkedésének a szándékából.

(15.50)

Szabad legyen arra utalnom, hogy a Független Kisgazdapárt a meghívás kézhezvételét követõen akként ítélte meg a helyzetet, hogy a médiumok közvéleményt nem tájékoztató és közvéleményt félretájékoztató magatartására tekintettel a Független Kisgazdapárt komoly figyelmeztetést intéz a miniszterelnök úrhoz, és miután õ lenne köteles felügyelni a médiumokat a kormány útján, úgy gondoltuk, a Kisgazdapárt kinyilvánítja, hogy nem vesz részt a tárgyalásokon, már csak azért sem, mert természetesen további indokai is voltak, amelyek miatt nem tartotta lehetségesnek ezt a tárgyalássorozatot.

Mindenekelõtt szeretném a Házat és az ország közvéleményét is tájékoztatni: a Független Kisgazdapártnak az volt az álláspontja, hogy a néppel szembeni intézkedések, egy újabb Bokros-csomag minél gyorsabb elõkészítésében a Független Kisgazdapárt nemhogy nem érdekelt, hanem a választóink akaratából nekünk szembe kell szegülnünk az ilyen kormányzati törekvésekkel. Hiszen engedjék meg, hogy - ha nem a kisgazdapárti megfogalmazásból indulok ki, akkor - kiinduljak a Szabad Demokraták Szövetségének egyik tagja, Tölgyessy Péter megfogalmazásából, aki akként szólt errõl a kérdésrõl, hogy nagy mértékben csökkenti, mármint Horn Gyula, a legkülönbözõbb költségvetési fejezetek, a települések, az egészségügy számára biztosított források reálértékét, növeli a személyi jövedelemadó alanyainak terhelését. Aligha kell különösképpen bizonygatnom, hogy a Független Kisgazdapárt nem érdekelt abban, hogy ilyen további, az ország helyzetét súlyosbító gazdasági intézkedések törvényi támaszt kapjanak, ezért mi semmilyen körülmények között errõl senkivel, a miniszterelnök úrral sem, sem most, sem a jövõben nem vagyunk hajlandók tárgyalni.

De ezen túlmenõen nem is tudnánk, hogy kivel tárgyaljunk, hiszen ugyancsak Tölgyessy Péterre utalok, aki "Kié a miniszterelnöki hatalom?" címû, most szombaton megjelent cikkében olyan alcímeket ad, mint "Harc a fõhatalomért", "Cél a politikai hegemónia elérése", és felveti, hogy egyáltalán ki gyakorolja Magyarországon a miniszterelnöki hatalmat. Természetesen, miután én ismerem Tölgyessy Pétert, megkérdezhetném: hát nem ismeri ön Petõ Ivánt? (Derültség.) De nyilván ezzel még nincsen alkotmányosan rendezve a dolog, és a Független Kisgazdapárt álláspontja szerint addig, amíg a kormány nem egységes, addig, amíg állandóan napról napra vita van arról, hogy a kormány egyáltalán jogosult-e intézkedni, a miniszterelnök úr jogosult-e valamilyen kérdéskörben egy álláspontot kialakítani, addig az, hogy leülünk tárgyalni, olyan eredményt fog maga után hozni, mint a médiatörvény esetében, amikor mind a hat párt nyilatkozott, s akkor azt mondták, hogy Horn Gyula nem járul hozzá.

Mi úgy gondoljuk, így nincs értelme tárgyalni, ezért jelentette be a Független Kisgazdapárt, hogy nem kíván mindaddig a miniszterelnök úr kezdeményezésére ilyen tárgyalásokon részt venni, amíg alapvetõen meg nem változtatja a kormány a politikáját és a helyzetét. Köszönöm a türelmüket. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage