Szabó Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ IVÁN (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselõtársaim! Az elmúlt héten a tisztelt Házban napirend elõtt szóltam arról, hogy a vállalkozásokban folytatott kis serfõzdék ügyében a jövedéki törvény ez évi módosítása - mely július 12-én lépett hatályba - olyan helyzetet teremtett, hogy mintegy 400 serfõzdének szeptember 30-áig 5 millió forint letéti biztosítékot kellene megfizetnie. Erre azonban a legkisebb esély sincs, ami azt jelenti, hogy ennek a vállalkozói iparágnak a teljes felszámolására lehet számítani december 31-ével, amikor az eddig kiadott valamennyi jövedéki engedély ebben az esetben automatikusan lejárna.

Akkor bejelentettem, hogy törvénymódosítást fogok kezdeményezni ebben az ügyben, melyet 1373. számon kedves képviselõtársaim megkaptak. Ebben a törvénymódosításban egyetlen szó módosítása jelenlik meg a 9. § (5) bekezdésének felsorolásában, az elsõ francia bekezdésben, ahol a javaslat a sörfõzdék termelési tevékenysége esetén 5 millióról 1 millió forintra szállítaná le ennek az ominózus letétnek a szükséges mértékét. Az indoklást, hogy a nagy sörgyárak érdekében nem számolhatunk fel egy ilyen iparágat, már múlt héten volt szerencsém elmondani. Azonban szeretném elõre jelezni, hogy szeptember 30-a miatt a kivételes sürgõs eljárását azért tartom indokoltnak, mert a nyakunkon van ez a határidõ, és addig ebben az ügyben döntésnek kellene születni.

Tudok arról, sõt magam is részese vagyok, hogy a jövedéki törvény más paragrafusaiban is módosítás szükséges. Azonban amíg ez a törvényjavaslat nem szalad túl a határidõn - amelyet tartalmaz egy másik bõvített is -, addig ezt kérem önállóan tárgyalni, mert az idõbõl való kifutás jogvesztéssel járhat, és ezt mindenképpen meg kellene elõzni. Köszönöm figyelmüket. (Taps az MDF padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage