Hegyi Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Azzal szeretném kezdeni, hogy vajmi keveset foglalkoztam különbözõ külföldi pártok és párttendenciák elemzésével. Engem mindig elbûvöl az, hogy a magukat konzervatívnak nevezõ magyar pártok talán világszerte egyedül állnak abban, hogy a közkiadások állandó emelését követelik. Thatcher asszony a munkáspárti kormányt éveken át azért támadta, hogy miért költ olyan sokat az adófizetõk pénzébõl a legkülönbözõbb közkiadásokra. Nekem, mint baloldali embernek, természetesen általában nem ellentétes a közkiadásokban való gondolkodás. Nem tudom, hogy ez-e a konzervatív gondolkodás lényege, de ezt nem nekem kell eldönteni.

Azzal kapcsolatban, amit Sepsey Tamás közhelynek nevezett, csak tényként szeretném közölni, hogy a közhelyek alapja sajnos valóság. Az a valóság, hogy azt a kárpótlási összeget, amelyet kifizetünk, meg azt, amit - nagyon helyesen - családi pótlékra fizetünk, meg azt, amibõl a honvédelmet fejlesztjük, meg azt, amit az oktatásra fordítunk, meg még nagyon sok minden mást az állam nem a saját pénzébõl adja, hanem igenis az adófizetõk zsebébõl; az adófizetõk pénzébõl állunk minden közkiadást.

Ez az a gondolat, amit - bár nem vagyok konzervatív -, szerintem minden becsületes politikusnak minden alkalommal el kell mondania, hogy amikor újabb közkiadásokat kérünk, akkor természetesen egyben újabb adóemelést is követelünk. Így mûködik az állam, hiszen mi nem bankóprésként mûködünk ebben a Házban; legalábbis remélhetõleg nem. Persze már arra is volt példa, hogy milliárdokban meg billiókban kellett számolni a kisembernek, de ezt nem szeretnénk elérni.

Sepsey Tamás nagyon sok mindent említett. Szerintem a miniszterelnököt továbbra is Horn Gyulának hívják, de ha szerinte másképp áll a helyzet, akkor nyilván olyan információi vannak, amelyekrõl én nem tudok. Én maradnék az alkotmányos formáknál, hogy a miniszterelnök az, akit miniszterelnöknek megválasztottunk.

Ami pedig a mezõgazdaság helyzetére tett utalását illeti: nem tudom, hogy mikor járt utoljára falun. Falun elég kevesen vannak, akik azt állítják, hogy a nyolcvanas években a magyar mezõgazdaság szét volt verve, majd azt 1990-ben az MDF helyrehozta. Ha találkozik ilyen paraszttal, akkor kérem, tájékoztasson.

Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage