Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm, elnök úr! Tessék megengedni, hogy elõször Hegyi Gyula képviselõ úr felvetésére reagáljak és utána külön kérjek két percet arra, hogy Gellért Kis Gábor képviselõtársam felszólalására reagálhassak!

Hegyi Gyula képviselõtársam felvetésére úgy tudok válaszolni, hogy nemo plus iuris ad alium transferre potest, quam ipse habet. Persze, Hegyi képviselõtársam mondhatja erre, hogy a Házszabály értelmében ilyenkor tolmácsot kellene kérni, de azt hiszem, mégis csak elfogadja tõlem, hogy a hibátlan szerzésre utaltam, amikor arra hivatkoztam, hogy senki több joggal nem rendelkezhet, mint a hibátlan szerzõ. Tehát azt hiszem, hogy az ön kérdésére ez egy mindenképpen kielégítõ válasz.

A Független Kisgazdapárt álláspontja mindig is az volt: az megengedhetetlen, hogy egy kormányzat a rablott holmi tetején állva és azt értékesítve hirdesse a magántulajdon szentségét, holott a magántulajdonnak a római jog óta a szóban forgó és idézett szabályai változatlanul érvényben vannak. Ennyi tehát a válaszom Hegyi Gyula képviselõtársam felvetésére.

Járna még két perc nekem Gellért Kis Gáborra is... (Derültség.)..., de igyekszem rövidebbre fogni. Gellért Kis Gábor azt a kifejezést használta, mintha mi valamiféle jóslásba bocsátkoztunk volna. Kérem, igen tisztelt képviselõtársam, nem jósoltunk, hanem politikai prognosztícióba bocsátkoztunk. (Gellért Kis Gábor: Prognózis!) Ez nem téveszthetõ össze a jóslással.

Ön tévedett akkor is, amikor azt mondta, hogy 214 milliárd forint jutott a kárpótoltaknak. A költségvetést terheli ilyen összeg, de tessék figyelembe venni, hogy jó, ha ebbõl 4 milliárd jutott a tényleges károsultakra, a többi mind spekulánsok kezébe került, a spekulánsok pedig nagy vagyonokat gyûjtöttek a spekulációjuk gyümölcseként.

Végül: ön azt mondja, hogy az 1600-as években volt utoljára reprivatizáció.

(18.50)

Én emlékeztetném Gellért Kis Gábort arra, hogy amikor a nácik megszállták Magyarországot 1944. március 19-én, akkor nemcsak az volt az elsõ dolguk, hogy a Független Kisgazdapártot másnap betiltsák, hanem rögtön hozzányúltak a zsidó vagyonhoz is. Mit csináltak az ingatlan esetében? Egy tollvonással vették el a zsidóságtól, a telekkönyvbe beírták, hogy a tulajdonos zsidó, ami rögtön a tulajdon korlátja lett.

Amikor a nácikat kiverték, egy olyan megoldást alkalmazott az akkori kisgazda kormányzat, hogy elrendelte telekkönyvileg törölni a "zsidó" szó bejegyzését, miáltal a tulajdonjog hármas jogosultsági formája feléledt. Egy tollvonással állították helyre a tulajdont.

A Független Kisgazdapárt ugyanezt javasolta most az 1990-es választásokra. Erre mi megállapodást is kötöttünk néhai Antall Józseffel. Sajnos õ nem tartotta be. Mi a mai napig állítjuk, hogy ez borzasztó tragédiát okozott a nemzetnek. Köszönöm, nem vettem igénybe a 4 percet. De igen, közben. (Taps az ellenzéki képviselõk padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage