Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Köszönöm szépen, elnök asszony. Egyben megkérdezném, van-e lehetõség arra a Torgyán úr által kialakított gyakorlatra, hogy én bejelentem, hogy Gellért Kis Gáborra két percben akarok reagálni, és két percben akarok reagálni Torgyán József úrra, összesen 4 percem van. (dr. Torgyán József: Te 52 percet beszéltél. - Az elnök a fõtitkárhelyettessel egyeztet.) A felszólalásokra kívánok reagálni.

Minden elismerésem, hogy ismét a vagyoni kárpótlás alapötleténél tartunk, hogy privatizáció, reprivatizáció. Elhangzanak itt jogi okfejtések is, amelyek természetesen csak részben állják meg a helyüket, mert az Alkotmánybíróság az 1945-ös földreform, tulajdonelvonás alkotmányosságát nem vonta kétségbe. Az volt a probléma, hogy az ott kilátásba helyezett kártalanítást késõbb a jogalkotó nem alkotta meg jogszabályban és nem fizette ki.

Nem erre kívánnék reagálni, hanem csak azt a tényt szeretném megint a rádióhallgatók figyelmében helyre tenni, hogy ez az ország, ennek az országnak a költségvetése nem fizetett ki kétszáztizenvalahány-milliárd forintot kárpótlásra. Ez az ország kárpótlásra minden évben a költségvetési törvényben rögzített összegeket fordítja. Ezek a folyó kiadások.

Gellért Kis Gábor képviselõtársam valóban nézze meg a költségvetési törvényt, és megtalálja, hogy ez a költségvetési kiadás. A kibocsátott kárpótlási jegyek nem a költségvetést terhelik, nem folyó kiadások. Harmadsorban: körülbelül 110 milliárd forint értékû jegy kint van a jogosultaknál és egyebeknél. Ezt úgy beállítani, mint amely terhelte volna már az országot, ebben a kérdésben véleményem szerint meglehetõsen nem ildomos.

1991-ben kezdõdött a kárpótlás folyamata. Négy év alatt - mert már négy évnél vagyunk - az ország átlagban, ha a kárpótlási jegyek értékét is tekintetbe veszem, 50 milliárd forintot fordít erre a célra. Akkor, amikor másfél millió magyar állampolgárt ért sérelem, az összeg nagysága nem kifogásolható. Nem kifogásolható, fõleg ha egy kormánypárti helytelen gazdaságpolitika következtében az inflációs ráta emelkedése miatt egyik napról a másikra 50 milliárd forinttal emelkednek egy évben az állam kamatkiadásai. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage