Francz Rezsõ Tartalom Elõzõ Következõ

FRANCZ REZSÕ (MSZP): Köszönöm a szót, tisztelt elnök asszony. Nagyon sajnálom, hogy az általam oly nagyra becsült Aszódi Ilona Katalin az elõbbi beszédét elmondta. Elõször füleltem, hogy mit mond... Úgy gondolom, teljesen más körülmények között él, és ott olyan helyzet alakulhatott ki, hogy ezekrõl a dolgokról ez a véleménye.

(20.00)

Abban a választókörzetben, ahol képviselõ vagyok, Somogy déli részén egyedül Péterhida és Drávagárdony között 3645 hektárra mondatott ki, hogy majdan része lesz a Duna-Dráva Nemzeti Parknak. A tulajdon számomra azt jelenti, hogy rendelkezni lehet vele és élvezni lehet annak hasznait. Márpedig ha ott korlátozott mûvelést szabnak meg, akárki legyen az a felügyelõség, akkor a tulajdonos nem azt tesz vele, amit akar, adott esetben sem erdészeti gazdálkodást, sem vadászatot nem folytathat, illetve a védõövezetként kiszemelt területeken korlátozzák annak használhatóságát lett légyen az szántó, erdõ vagy legelõ.

Az is igaz, éppen a közelmúltban került kezünkbe egy olyan lap, jobban mondva egy kis füzetecske, amelynek az akácerdõk nem kívánatos elterjedésétõl óvnak bennünket az ehhez jobban értõk. Egy tény: ezeken a területeken igenis nem kiskapukeresésre, hanem a régi õshonos fafajok visszaállítására lenne szükség. Ezt azért tudom, mert az elmúlt 2-3 évben kemény csatákra volt szükség a természetvédelmi felügyelõséggel. Márpedig azt mondom, hogy ha a tulajdont nem élvezheti annak tulajdonosa, akkor vegye meg az, aki azzal rendelkezni akar. Nem egy év alatt tudja megvenni? Nyilvánvaló, hogy kisajátításra azoknál a területeknél lesz szükség, ahol nem oldható meg, hogy a gazdálkodás megmaradjon, akár korlátozások mellett is, anélkül, hogy veszélyeztetné a természetvédelmi területek védett jellegét.

Másrészt viszont be kell látnunk, hogy a költségvetés lehetõségei korlátoltak. Már sor került volna rá ebben az évben is. Az elsõ körben a költségvetésben 800 millió forint volt erre beütemezve. Ismert okoknál fogva, a költségvetés helyzetébõl kifolyólag ez akkor elodázásra került. De nem véglegesen!

Tehát a magam részérõl úgy gondolom, nélkülözhetetlen e törvény elfogadása, pontosan azért, hogy a természetvédelmi területek, mint annyi kulturállamban, az államé legyenek. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage