Szõdi Imre Tartalom Elõzõ Következõ

SZÕDI IMRE (MSZP): Köszönöm a szót. Engedjék meg, hogy röviden a környezetvédelmi bizottság nevében is reagáljak, mint ennek a napirendnek az egyik összefogója. Én úgy ítélem meg, hogy a törvényjavaslat elsõsorban azzal foglalkozott, amit az Alkotmánybíróság feladatként rótt ki rá. Tehát a 28-as alkotmánybírósági határozatra, illetve az azt kiegészítõ 33-asra koncentrált elsõsorban, amikor kimondta, hogy elsõsorban a védett területek védettségi szintjét kell helyreállítani.

Igaz, hogy egy kicsit túlnéz ez a törvénytervezet olyan szinten is, hogy sok megoldatlan probléma vetõdött föl a kárpótlás kapcsán, amikor a különbözõ földalapokat kijelölték. Így vetõdött föl a védelemre tervezett területek kérdése is.

Tény az is - és hozzászólásomban külön ki akartam rá térni -, hogy ez sok esetben csak helyi, lokális probléma és nem általános probléma országos szinten. Ahol ugyanis volt földterület arra, hogy kellõképpen képezni tudják a különbözõ földalapokat, ott nem okozott olyan problémát, mint éppen Dél- Somogyban, amit Francz kolléga itt felvetett.

A bizottság egyeztetett az elmúlt hét folyamán és még a héten is további egyeztetéseket szeretne végezni, amennyiben az általános vita a mai napon nem lesz lezárva. Mi is sarokpontnak tartjuk azt, hogyan lehet érvényesíteni a természetvédelmet, a természetvédelem követelményeit magántulajdonos esetén. Ennek a feltételrendszerét valahogy a törvénybe mindenképpen bele kell tenni úgy, hogy a kezelõi jogon keresztül a tulajdonos el tudja fogadni azt a korlátozást, amelyet esetleg egy törvénnyel kirónak rá.

Fontosnak tartjuk azt is az eddigi beszélgetések során, hogy újra fölül kell vizsgálni, melyek a védelemre tervezett területek. Ugyanis a nemzeti parkok nemzetközi egyezmények hatálya alá tartozó területek, a fokozottan védett területek állami tulajdonba való vétele kártalanítás mellett egy fontos dolog. De az egyéb természetvédelmi területeknél, azt hiszem, figyelembe kell venni az FM és a KTM együttes véleményét, és egy felülvizsgálat után szerintem egy Magyar Közlönyben közzé kell tenni, melyek azok a területek, amelyek az elkövetkezendõ évben mint védelemre tervezettek fognak jelentkezni. Ez annál is inkább fontos lenne, mert továbbra is vitát képez, amit itt Aszódi Ilona is fölvetett, hogy 5 vagy 10 év legyen ez a kártalanítási idõszak. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage