Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Emlékeztetném önöket arra, milyen vihart váltott ki önök között, amikor a Független Kisgazdapárt bejelentette, hogy a lakáskérdés megoldása szempontjából javasolja, hogy kerüljön az alkotmányba az elsõ fiatalok (sic! - Derültség.) lakáshoz jutásának joga.

Azért tartjuk ezt feltétlenül fontosnak, mert a nemzet lassan elfogy, a jövõkutatók kimutatják, hogy 2025-2030-ra nyolcmillió magyar él mindösszesen az anyaországban; a trianoni békediktátummal érintett területeken még csak megjósolni sem lehet, hogy egyáltalán marad-e magyar és ha igen, mennyi. Úgy gondolom, ennek alapvetõ oka elsõsorban a lakáshiány, a fiatalok ellehetetlenülése, a munkahelyek hiánya, a perspektíva hiánya, az az ellehetetlenült helyzet, hogy most már nemcsak munkahely nincs, nemcsak lakás nincs a fiatalok számára, hanem most már továbbtanulási lehetõsége sincs lassan a fiataloknak.

(9.10)

Úgy gondolom, látni kell, hogy ugyanakkor a gazdasági adatok egyértelmûen bizonyítják, a lakásépítésnek igen jelentõs hatása lenne a pangó gazdaság élénkítésére is. Húszezer lakás felépítése közvetlenül 44 ezer munkahelyet teremtene, közvetve pedig 72 ezret.

Egyértelmû tehát, hogy érdemes lenne az államnak lakást építeni. De ugyanakkor látni kell, hogy nem lehet a fiatalok számára biztosítani a lakásépítést, ha odaadjuk szekeres szabolcsoknak a magyar állam pénzét, mert ha jól tudom, õ 36 millió forintot kapott a fészekrakásához, így érthetõ, hogy miért nem jut pénz a fiatalok számára.

Köszönöm a türelmüket. (Taps a kisgazdák padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage