Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm, elnök úr. Úgy gondolom, talán ezen napirendi felszólalás keretében tudok majd Szekeres Imre képviselõtársunk felszólítására egy-két olyan ötletet adni, amelyet ha meg is fognak érteni, akkor meg is tudnának valósítani. (Derültség.) A kérdés a megértésen van; én nagyon bízom benne, hogy szakítanak a most már közel másfél éves kormányzati gyakorlatukkal, és meg fogják érteni, hogy az ellenzék mire utal.

A napirend elõtti felszólalásom tárgya és pontos megnevezése a Független Kisgazdapárttól elvárható konstruktivitás kérdése akkor, amikor egy újabb Bokros-csomag benyújtása elõtt áll a Ház, mert bár igaz, hogy korábban konkrétan is megjelölte a kormányzat és Bokros Lajos, hogy sor kerül második, sõt harmadik Bokros-csomagra is, de végül is a "Bokros-csomag" elnevezéstõl érthetõ okok miatt a társadalom felháborodása következtében elálltak, és most egy olyan helyzetet teremtenek, amikor a költségvetésbe csempészik be a Bokros-csomag különbözõ elemeit. Ha nekem nem kívánja Szekeres képviselõtársam elhinni, akkor a kisebbik koalíciós partner egyik vezéralakjának talán jobban hihetne, Tölgyessy Péternek, aki "Elmaradó reformok" alcím alatt igen sok gazdasági intézkedés elmaradását veti az önök szemére. Ugyanakkor a kormány visszakozása vonatkozásában konkrétan felsorolja, hogy hol lépett vissza a Horn-Kuncze-kormány a lehetséges gazdasági elõrehaladás ügyében.

Miután konkrétan megkérdezték, egy-két elemre felhívnám az önök figyelmét:

Önmagában az a tény, ha végre felhagynának az elképzelhetetlenül káros hatású, szándékos inflációfelpörgetéssel - hiszen önök a múlt évi 18 százalékról már most 30 százalékra pörgették fel az inflációt -, ez önmagában 180 milliárd forint megtakarítását eredményezheti.

Kérem, hiába mondják önök, hogy a feketegazdaság ellen küzdenek, amikor olyan intézkedések sorozatát hozzák, amelyek gerjesztik a feketegazdaságot! Gondoljanak arra, hogy az állandó áremelések, a közterhek viselésében bekövetkezendõ újabb és újabb kedvezõtlen változások mennyire gerjesztik a feketegazdaságot, holott az önök meghirdetett célja is az lenne, hogy felszámolják a feketegazdaságot.

A belsõ kamatteher, most már tudjuk - mert szinte hónapról hónapra emelkedik -, ebben az évben valahol 540 milliárd forint körül mozog. Nyilvánvaló, ha önök a belsõ kamatterheket illetõen olyan határozott intézkedéseket hoznának, amelyek ennek részbeni visszaszorításához vezetnének, már hallatlanul jelentõs pénzösszegekhez juthatnának.

De az elõbb említettem, hogy önmagában a belsõ piac kialakítását illetõen milyen lehetõségek vannak a gazdaság fellendítésére. Önök nem élnek sem a lakásépítés lehetõségével, sem a belsõ piac kialakításának lehetõségével! Még mindig ott tartanak, ahol húsz évvel ezelõtt az MSZMP tartott, újabb és újabb megszorító intézkedéseket hoznak; de amikor megszorító intézkedésekrõl beszélnek, soha nem a saját túlköltekezéseikbõl indulnak ki, nem abból indulnak ki, hogy még mindig 1000 milliárd forint körül fizetnek ki a tb-re, de a tb vagyoni hátterét is felemásan kívánják megoldani, ugyanakkor elnézik, hogy luxuspaloták épüljenek, azután azok kihasználatlanok legyenek.

Tehát én úgy gondolom, hogy az önök egész kormányzati magatartására a felelõtlen pazarlás a jellemzõ, és a felelõtlen pazarlás részbeni megszüntetése már olyan forrásokat teremtene, amelyeknek a felhasználásával a gazdaságot élénkíteni lehetne és elõre lehetne jutni.

Mi minden csütörtökön tartunk sajtótájékoztatót, ahol a gazdaság egy-egy szeletkéjét ismertetjük. Ha Szekeres Imre úgy gondolja, hogy mégiscsak van egy szakértõ, akiket õk nagy plakátokon hirdettek, jöjjön el a mi sajtótájékozatónkra... (Szili Sándor: Hadd legyen ott is egy szakértõ!).., és olyan sok újabb ötletet szerezhet, amelyet végre önmaguk hasznára is hasznosíthatnának.

Köszönöm, elnök úr, a türelmét. (Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage