Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselõtársaim! Úgy gondolom, önmagáért beszél az a tény, hogy a Független Kisgazdapárt a Bokros-csomag elleni felszólalásai kapcsán számos alkotmányellenességre hívta fel a kormány figyelmét, és a kormány nem volt hajlandó foglalkozni az alkotmányellenesség tényével.

Ehhez képest most Csiha Juditnak az a reménye, hogy majd az új alkotmány olyan helyzetet teremt, amikor nem kell majd az alkotmánybírósági döntésekkel törõdniük, úgy gondolom, téves feltevés.

Felhívnám arra a figyelmét, nincs a feleknek olyan szándékuk, hogy az alkotmányosságot kivegyék az alkotmányból. Nem kívánunk visszatérni az állampárti idõszakra, ebben kár reménykedni. (Közbeszólások az MSZP padsoraiban: Óh! - Zaj.)

Ami pedig az alkotmánybírósági további kérdéseket illeti, az alkotmánybírósági döntés következtében kiesett megtakarításokat a kormányzat nem kiadáscsökkentéssel, hanem energiaár-emeléssel kívánja pótolni. Ezt a megállapítást Tölgyessy képviselõtársamnak címezném, tudniillik reá hivatkozott Petõ Iván, hogy Tölgyessy képviselõtársam növelni kívánta a terheket. Szó sincs róla.

Az elõbbi idézet ékesen bizonyítja: Tölgyessy képviselõtársunk éppenhogy azt veti a kormány szemére, hogy az alkotmánybírósági döntés következtében megtakarított pénzt rögtön a lakosságra rótt újabb terhekkel kívánja kiegyenlíteni, mint ahogy növelni kívánja a személyi jövedelemadó alanyainak terhét, csökkenteni a települések és az egészségügy számára juttatott pénzt. Mindezt Petõ Iván pont fordítva értékeli, a Ház elõtt nyilvánvaló valótlanságokat mond. Sajnos a Házszabály nem teszi lehetõvé az arra való rögtöni reagálást. Nagy szerencse még, hogy most, a Kónya-felszólalás kapcsán erre mégiscsak mód nyílott.

Köszönöm a türelmüket. (Taps az FKGP padsoraiban. - Zaj az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage