Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Szeretném visszautasítani az emberi jogi bizottság elnökének ügyrendi észrevételét. (Gellért Kis Gábor: Ezt képviselõként tettem!) Akár képviselõként tette, akár nem, de az emberi jogi bizottság elnöke; tehát ilyen szempontból a szavát még különös felelõsség terheli, minthogy az emberi jogi bizottság elnöke.

Én magam is napirend elõtti hozzászólást tettem. Visszautasítom azt az észrevételt, hogy ezek az általunk tett napirend elõtti hozzászólások ellentétesek lennének a Házszabály elõírásaival. Napirenden nem szereplõ ügyekrõl, országos jelentõségû ügyrõl volt szó. Ha a közbiztonság helyzete, a lakáskérdés alakulása és egyáltalán az Alkotmánybírósággal kapcsolatban felmerült problémák - amelyek a jogállam megrendüléséhez vezethetnek - nem országos ügyek, akkor mi az országos ügy? Ha ezek nem rendkívüli és halaszthatatlan ügyek, akkor tisztelettel kérdezem, hogy mi az?

Az ellenzék megítélését kérdõjelezte meg ez a hozzászólás, az ellenzéktõl kívánja elvenni azt a jogot, hogy õ ítélje meg, mi az országos, mi a rendkívüli, mi a halaszthatatlan ügy. Tehát tiltakozunk az ellen, hogy a napirend elõtti hozzászólásokat ilyen summás véleménnyel illessék.

Sajnos a hozzászólásban elhangzott az is, hogy cirkusz. Ez határozottan veszélyezteti a demokráciát, mert ellenzéki jogot von el. Az ellenzéki jog alapvetõen az, hogy szót emeljen a parlamentben mindazokért a dolgokért, amelyeket õ fontosnak tart. Tehát visszautasítok mindenfajta ilyen beállítást, mely szerint mi cirkuszt csinálunk. Mi nem csináltunk cirkuszt!

Még egyszer: a közbiztonság helyzete aggasztja az ország egész közvéleményét - jogos volt ennek a napirend elõtti felvetése. A lakáskérdés, amint én kifejtettem, alááshatja az egész jövõnket... (Közbeszólások az MSZP padsoraiból: Idõ!)... - jogos volt ennek az itteni kifejtése. És az Alkotmánybírósággal kapcsolatos problémák pedig a jogállam megrendülését jelenthetik...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage