Fodor István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az Országgyûlés a 88/95-ös számú határozatában döntött a Magyar Honvédség hosszú, valamint középtávú átalakításának irányairól és létszámáról. Ez a határozat elõírja, hogy a szervezet- és létszámcsökkentõ intézkedéseket már ebben az esztendõben meg kell kezdeni.

Emlékeztetem a tisztelt Országgyûlést a hivatkozott határozat vitájára, illetve azt megelõzõen a képviselõcsoportokkal folytatott egyeztetésre. Ezen alkalmakkor részletesen is elmondtuk, milyen szempontokat mérlegeltünk akkor, amikor a honvédség átalakításának elveit kialakítottuk, és a honvédség kívánatos létszámára vonatkozó javaslatunkat megtettük. Ezen szempontok sorában a biztonságpolitikai kockázatokat mérlegelve - egyébként az errõl szóló, 1993-ban elfogadott országgyûlési határozattal összhangban - fogalmaztuk meg a fegyveres erõk feladatait, és e feladatokat figyelembe véve terveztük-tervezzük a honvédség létszámát, hadrendjét, fegyverzetét. Ezek a szempontok egymásra épülõ logikai sort képeznek, amelynek a végére, a megvalósítás feltételeként, természetesen odakívánkozik a szükséges mértékû költségvetési támogatás is.

Éppen ezért, miként a 88-as számú országgyûlési határozati javaslat elõkészítése során, a honvédség tervezett létszámának alakulásakor ügyeltünk a fenti logikai sor különbözõ elemeinek összhangjára, ugyanúgy az 1996. évi költségvetésnek a honvédelmet érintõ számai tervezésekor a 88-as számú határozatból, illetve annak útmutatása alapján az éves ütemezésben az egyes szervezeti egységeket érintõ konkrét feladatokból indultunk ki.

Ezt annál inkább is megtehettük, mert a kormány a honvédelmi tárca vezetésével együtt úgy ítéli meg, hogy az e kérdésben kiindulópontot és így meghatározó elemet jelentõ biztonságpolitikai kockázatok vonatkozásában nem történt olyan változás, amely a honvédség átalakításának korábbi gondolkodásmódunktól eltérõ megközelítését kívánná.

Tisztelt Országgyûlés! Annak érdekében, hogy a határozat elõírásainak és az eljárás törvényességi követelményeinek eleget téve a létszámcsökkentést már ebben az esztendõben megkezdhessük, mindenképpen szükséges, hogy az erre vonatkozó elõterjesztésünket önök mielõbb elfogadják.

Célszerûnek látszik egyúttal az 1996. évi létszámok meghatározása is, mert így jövõre az egyes intézkedéseket egész esztendõben folyamatosan, az átalakulás követelményeinek megfelelõ ütemezésben és a szükséges érdekegyeztetéssel, a humánpolitikai feladatok megfelelõ elõkészítését követõen tudjuk végrehajtani.

Kérem ezért a tisztelt Országgyûlést, hogy a Magyar Honvédség 1995. és 1996. év végi részletes bontású létszámáról szóló országgyûlési határozati javaslatot tárgyalja meg és fogadja el. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánykoalíció padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage