Varga László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): (Nem mûködik a mikrofonja.) Elnök Asszony! (Közbeszólás: Nem halljuk!) Sajnos nem jó a masinám. Ha szabad, átmegyek egy másikhoz. Tisztelt... Ez sem jó. (Egy hordozható mikrofont tesznek a képviselõ elé.)

Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az elõbbi felszólalás késztet arra, hogy válaszoljak, amely nem gyõzött meg arról - és a kormánynak egyetlen felszólalója sem -, hogy valóban a hadseregünk megerõsítésérõl van szó.

A politikában régi mondás, hogy a látszat: valóság. Baján jártam valamelyik nap, amikor azt kérdezték tõlem a gyûlés után: miért gyöngülünk, ki fog bennünket megvédeni? A kormánynak ez a javaslata, függetlenül attól, hogy valóban létrehoz-e erõsítést, a polgárokban azt a látszatot kelti, hogy a hadseregünk nem alkalmas az ország megvédésére egy létszámcsökkentésben. Körülbelül az a helyzet, mint ha egy vidéki gazda, akinek a háza környékén állandó betörések, lopások vannak, kiírja az ajtójára, hogy "Nyitva".

Ma, amikor körülöttünk valóban kegyetlen öldöklések folynak és nem tudjuk még, mi lesz a vége a volt Jugoszláviában zajló eseményeknek, akkor a kormány nem tudja meggyõzni a hallgatóságot, a polgárságot arról, hogy valóban az ország megerõsítésérõl van szó. Úgy érzem, abban, amit a kormány ma végez és a polgárságban, a lakosságban érzek, mind a honvédelmi miniszter úr részérõl, mind a javaslatot elõterjesztõk részérõl: bizonyos felelõtlenség van.

Ezért úgy érzem, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt ezt a javaslatot nem fogja megszavazni. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage