Póda Jenõ Tartalom Elõzõ Következõ

PÓDA JENÕ (MDF): Köszönöm szépen a szót. Természetesen két percben nem lehet minden felvetésre, illetve ellenvéleményre reagálni, így arra sincs lehetõségem, hogy a csúsztatás, az inkorrektség, a demagógia és egyéb kitételek kapcsán részletesen ismertessem ismét az elõadásomat, hiszen ott konkrét tényekkel és számokkal támasztottam mindazt alá, amit ki kívántam fejezni.

Egyetlenegy momentumra szeretném fölhívni a figyelmet. Itt rendszeresen visszatér az a bizonyos, már-már szlogenszintû kifejezés, hogy kisebb, de ütõképesebb hadseregre van szükség. Több ellenzéki képviselõtársam is és magam is hangsúlyoztam, hogy ilyen formában semmiképpen nem tudjuk ezt a határozati javaslatot és ezt a drasztikus csökkentést elfogadni. Más formákról lehetne beszélni. Lehetett volna korábban is, ha képviselõtársammal ellentétben, az az igen sok idõ, amit a parlament erre fordított, nem mintegy három és fél hét lett volna.

De ami a legfontosabb, az az, hogy ahogyan eddig, úgy most sincsenek garanciák arra, hogy mibõl fog a kormány fejleszteni, miközben a leépítések már a mai napon elkezdõdtek, sõt tegnap-tegnapelõtt, szeptember 15-én elkezdõdtek a Magyar Honvédségnél a személyi beszélgetések az elbocsátások kapcsán. Túl nagy tehát az az átmeneti idõszak és az a vákuum, amelyet vállalható kockázatként próbálnak itt egyesek megélni - valójában ez a kockázat szerintünk nem vállalható.

Ha tehát megmaradunk az egyszerû kifejezések és szlogenek szintjén, akkor azt kell mondani, hogy a "kisebb, de ütõképesebb" kapcsán lehetne vitát folytatni, érdemben tárgyalni, viszont ez az elõterjesztés - és fõleg ennek a végrehajtása - nem ezt fogja eredményezni. Azt fogja eredményezni, hogy kisebb, de ütõképtelenebb lesz a Magyar Honvédség. Köszönöm. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage