Fodor István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Természetesen az általános vitát, illetve a vita lezárását követõen majd átfogóan szeretnénk reagálni valamennyi elhangzott hozzászólásra. De itt két momentumra feltétlenül most szeretnék reagálni.

Megértem azt, ha az ellenzék kihasználja a kormány hibáit, és ha elkövet egy hibát, akkor azt sokszor, nagyon sokáig felveti. De arra kérem önöket, hogy olyan hibákat, amelyeket nem követtünk el, ne tulajdonítsanak nekünk, vagy ha olyan információik vannak, amelyek megalapozottsága tekintetében nem biztosak, akkor azt itt ne próbálják meg tényként közölni. Tegyék fel kérdésként, és akkor arra válaszolunk.

Az egyik a tábornokok számának a kérdése, képviselõ úr. A Magyar Honvédségnél 156 tábornoki hely van ma is rendszeresítve, mint volt az elõzõ kormány idején. Ebben - ön mondja - '94-ben kormányváltáskor 55 tábornoki hely volt betöltve, és állítása szerint most 85-90 tábornok van. Pontos számot tudok önnek mondani: 65 tábornoki hely van pillanatnyilag feltöltve. Természetesen az átalakulással és a vezérkar átszervezésével együtt ez is át fog szervezõdni.

A másik Lányi képviselõ úr állítása volt, hogy úgy tudja, ötszáz fõ idõs, nyugdíjas katona dolgozik a honvédségnél, akik között van olyan, aki háromszor annyi fizetést kap, mint a jelenlegi tisztiállomány. Hadd mondjam el, hogy voltak a honvédségnél nem fõ munkaidõben foglalkoztatott személyek; ezeknek a legutóbbi alkalommal, amikor a polgári alkalmazottaknál létszámcsökkentés volt, fölmondtunk, illetve a kifutó szerzõdések vannak érvényben. Ha van olyan tábornok, aki 73 évesen dolgozik - én ezt nem tudom, hogy van-e -, és tényleg háromszor annyi fizetést kap, mint az aktív tisztek, akkor én egyetértek önnel. De én ilyenrõl nem tudok; ha tud róla, kérem, kérdésként szíveskedjen feltenni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage