Orbán Viktor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. ORBÁN VIKTOR (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Székesfehérvár megyei jogú város távfûtéséhez és melegvíz-ellátásához a szükséges hõenergiát az ÉDÁSZ Rt. tulajdonában lévõ, úgynevezett Fûtõerõmû Kft. biztosítja. Ez a kft. 90 százalékban a város polgárai és intézményei számára termel energiát. Jelenleg ez azt jelenti, hogy mintegy 20 ezer lakásnak és 6 ezer lakásegységnek megfelelõ intézménynek biztosít energiát.

Szeptember 14-én, a média igénybevételével, minden elõzetes egyeztetés nélkül a fehérvári családokhoz eljuttatott az ÉDÁSZ egy levelet, félelmet és pánikot keltve, mondván, hogy szeptember 18-án 3 órától megszüntetik a melegvíz-szolgáltatást a városban. Ezen intézkedést az ÉDÁSZ Rt. vezérigazgatójának utasítására hajtották végre, az õ elmondásuk szerint az ÁPV Rt. és az IKM egyetértésével.

A háttérben a mi véleményünk szerint az áll, hogy a város - mármint Székesfehérvár - a vagyonátadó bizottságnál tulajdoni igényt jelentett be a fûtõerõmûre. A vagyonátadó bizottság elsõ fokon az erõmûvet a városnak adta. A határozat kézbesítése után három nappal következett be az elsõ, igen súlyos fenyegetés. Idõközben a mi információink szerint az ÁPV Rt. a vagyonátadó bizottságra nyomást gyakorolt, hogy a határozatot vonják vissza.

Ezért kérdezem a miniszter urat: megfelelnek-e a valóságnak azok az információk, amelyeket elmondtam. A kormány minek minõsíti az ÉDÁSZ Rt. magatartását? Van-e az ügyhöz köze az ÁPV Rt.-nek? Helyes-e, hogy a városi közmûveknél - megfelelõ jogi háttér hiányában - a közmûvek magántulajdonba kerüljenek? És kérdezem a miniszter urat, hogy mit kíván tenni a jövõben a hasonló ügyek elkerülése érdekében. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage