Suchman Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SUCHMAN TAMÁS tárca nélküli miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Elõször is a város polgáraitól szeretnék elnézést kérni a történtekért: részint a minõsíthetetlen hangnemû felhívásért, részint pedig ezért a drasztikus eljárásért. Egyébként jogilag, mondjuk, másként áll a helyzet, mint az képviselõ úr kérdésében foglaltatott, és szeretném nagyon röviden vázolni.

A fûtõmû átadására vonatkozó kérelemrõl és az eljárásról csak 1995. augusztus 30-án értesült maga az ÉDÁSZ Rt., és szeptember 15-e után értesült az ÁPV Rt.

Egyébként jogi álláspontunk valóban az, hogy erre a vagyontárgyra nem vonatkozik a vagyonátadó bizottságnak a hatásköre, így ezzel nem is értünk egyet.

A másik: valójában nem volt joga az ÉDÁSZ Rt.-nek és a fûtõmûnek sem ezt a felhívást kiküldeni, hisz a hivatkozott jogszabályokban egyértelmû, a közmû- üzemeltetés biztonságára vonatkozó kötelezettségei vannak az rt.-nek is és a közmûnek is. Ilyen felhívás tehát nem mehet ki. Ennek konzekvenciáit természetesen le fogjuk vonni.

Az ÁPV Rt. és magam sem tudtam a dolgokról, semmiféle egyetértésünket nem adtuk, semmiféle nyomást nem gyakoroltunk a vagyonátadó bizottságra - kizárólag jogi álláspontunkat fejtettük ki.

Három gondolatot szeretnék mondani az erõmû további sorsáról. Az erõmûvet mindenképpen privatizálni kell, hisz évi 200-250 millió forint veszteséggel dolgozik. Kizárólag akkor tud nyereségesen dolgozni, ha minimum 3 milliárdos beruházást hajtanak végre. Erre tudomásunk szerint Székesfehérvár önkormányzatának nincs elegendõ anyagi eszköze. Ebben az esetben nem kizárólag közszolgáltatást végez, hanem áram-elõállítást, így ennek költségeivel a veszteség "elnyelhetõ". Erre a privatizációra akkor kerülhet sor, hogyha a várossal meg tudunk egyezni.

Egyébként Székesfehérvár város polgármestere 18-án levélben köszönte meg intézkedésemet, és arra kért, hogy biztosítsuk az önkormányzat... (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idõ leteltét.) ...tulajdonszerzését. Fontos mondat következik: biztosítani fogjuk az önkormányzat tulajdonszerzését a privatizáció során, és garantálom személy szerint is azt, hogy további zavar az ellátásban nem fog bekövetkezni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

(14.30)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage