Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! A kormány ez év augusztus végén fogadta el a lakásügyi igazgatás irányításáról és a lakáspolitikai koncepció kidolgozásáról, valamint a lakáspolitikai tanács felállításáról szóló határozatát, amely a Magyar Közlönyben augusztus 31-én került kihirdetésre.

A határozatnak a lakáspolitikai koncepció kidolgozására vonatkozó része jelöli meg, hogy mely jogszabályok megalkotását, illetõleg megalkotásának elõkészítését tartja szükségesnek. Ezek között szerepel a képviselõ úr által a kérdésben említett, az úgynevezett társasházi tvr., az 1977. évi 11. számú tvr. felülvizsgálata.

A kormány az elõkészítõ munkára igen rövid határidõt szabott. November 30- ára a felelõs minisztereknek ezzel a munkával el kell készülniük. Ezután kerül a kormány elé, és ami a parlament elé tartozik, mint például a társasházakról szóló tvr. is., az pedig a parlament elé.

A probléma jó része arra vezethetõ vissza, amirõl a kérdés szól, hogy az állami bérlakások tömeges privatizációja társasházzá alakítás útján történt. Ez azt jelentette és azt eredményezte, hogy egyes társasház tulajdonosainak átlagos száma többszöröse lett annak, amirõl eredetileg az 1977. évi 11. számú tvr. szól. Ez majdnemhogy alkalmazhatatlanná teszi ma már ezt a jogszabályt.

Hasonló súlyú problémát jelent az is, hogy éppen ezek a házak azok, amelyeknek az elmaradt felújítás pótlása komoly költségkihatásokkal jár, és a társasház ilyen tartalékjövedelemmel, felújítási hányaddal természetszerûen nem rendelkezik.

Ezeket a problémákat kívánja orvosolni a kormányhatározatban megjelölt program, mely reményeink szerint a november vége utáni hetekben már tárgyalásra és vitára alkalmas állapotban kerülhet az illetékesek elé.

Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage