Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Ház! Azt gondolom, hogy itt két, igazából nem összetartozó kérdésrõl van szó. Ha viszont összekapcsoljuk ezt a kettõt, sokkal tágabban kell kinyitni ezt a kérdést, nem két dologban, hanem nagyon- nagyon sok dologban.

Képviselõ úr tulajdonképpen azt veti fel teljes joggal, hogyha valamilyen területen spórolunk a közpénzekkel, akkor ezt nem lehet úgy csinálni, hogy hat területen spórolunk és negyvenhárom területen nem spórolunk, hanem teljes erõvel mindenhol meg kell próbálnunk megfogni a közpénzeket. Én ezt az álláspontot osztom. Ebbõl következõen úgy gondolom, hogy a szülõotthonok tekintetében, ha egyszer a racionalitás azt kívánja, hogy ezeket a létesítményeket visszafejlesszük és inkább a kórházakban nyissunk lehetõséget a szüléseknek szakszerûbb körülmények között, jobb kihasználással, akkor ezt tegyük. Zárójelben mondom, hogy ennek természetesen nem a pénzügyi kormányzat a szakértõje. A miniszter úr, azt hiszem, épp a múlt heti ülésen ezt nagyon részletesen kifejtette. Született is egy egyezség arról, hogy néhány szülõotthont meg fog látogatni ellenzéki képviselõkkel együtt, és a helyszínen fogják eldönteni, hogy az a konkrét bezárás gazdaságilag valóban megalapozott- e. Gondolom - és javaslom -, hogy talán e látogatásokat ki lehetne bõvíteni ennek a konkrét esetnek az áttekintésére.

Ami az OTP-t illeti, természetesen úgy gondolom, hogy a bankoknak is nagyon kellene takarékoskodniuk. Zárójelben mondom, ha valaki csak olvassa az utóbbi napok, hetek, hónapok híradásait arról, hogy milyen létszámleépítések történnek az állami bankoknál és milyen takarékossági intézkedéseket kezdenek el ott is végrehajtani, az látja, hogy azért e téren is történik valami.

Ami a tb-palotát illeti, az ma már egy adottság, amivel egyszerûen nem lehet mit kezdeni. Azt hiszem, a dolog lényege az, hogy a jövõ évi költségvetés tárgyalásakor valóban próbáljuk kiegyensúlyozottan érvényesíteni ezt a takarékosságot. Higgyék el, hogy a pénzügyi kormányzatnak is ez az elsõ számú prioritása. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage