Keleti György Tartalom Elõzõ Következõ

KELETI GYÖRGY honvédelmi miniszter: Tíz pontban szeretném összefoglalni, tisztelt képviselõ úr, hogy mit tettünk, hiszen ez nem egyedül a miniszteren múlik, és ez mindenekelõtt az ország légterének biztonsága és a biztonságos felkészülés kérdése.

1. Rendszerbe állítottunk 28 darab MIG-29-es repülõgépet.

2. Folytattuk a kecskeméti repülõtér fejlesztését, korszerûsítését, amelyre ez évben központi beruházásként közel egy milliárd forintot fordítunk.

3. Elõterjesztettük a kormány elé és a mai délután során a parlament is megtárgyalhatja a légvédelem rádiólokációs felderítõ, információs és vezetési rendszerének fejlesztésérõl szóló napirendet, illetve a légvédelem földközeli és kismagasságú oltalmazási képességének megõrzésérõl szóló napirendet.

4. Megkezdõdött a rádiótechnikai csapatok légtérellenõrzõ rendszerének korszerûsítése, a polgári légiforgalmi irányító szolgálatok által használt lokátorok adatainak bevitele a légvédelmi rendszerbe, így megbízhatóbbá vált a légijármûvek azonosítása és irányítása.

5. A korszerûsítés fontos eleme volt az amerikai közremûködéssel megvalósított saját-idegen felismerõ program, amelynek átadására ez év januárjában került sor.

6. Tárgyalásokat folytattunk az amerikai kormány és az amerikai honvédelmi minisztérium képviselõivel a honi katonai légvédelmi központ korszerûsítésére, amelyre az amerikai kormány segélyprogram keretén belül 6,25 millió dollárt fog fordítani.

7. A repülések biztonságos irányítása, a rávezetés érdekében a repülõ- és légvédelmi csapatok vezetési rendszere egyes elemeinek korszerûsítését megkezdtük.

8. Kihasználva a prioritás adta lehetõségeket, megkezdtük a közeli hatótávolságú légvédelmi rakétaeszközök váltásának elõkészítését, továbbá megkezdtük a repülõcsapatok, elsõsorban a harcászati repülõk jelenlegi technikai eszközei váltásának elõkészítését is.

9. Az orosz adósság fejében nagy mennyiségû repülõalkatrészt és egyéb javítóanyagokat hozunk be.

10. A SZu-22-es repülõgépek egy részénél gyári felújítási megrendelést adtunk le, ezek felújítása ebben az esztendõben megkezdõdik. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage