Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnöknõ! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Ön valóban egy nagyon fontos, sokakat foglalkoztató és nehéz kérdést vetett fel az imént. Ugye, arról van szó, hogy az önkormányzatok különbözõ csatornákon rendelkeznek forrásokkal, amelyeket a kötelezõ feladataik ellátására kell fordítani, illetve az ezen felüli forrásaikat pedig általuk önként vállalt feladatok megoldására használhatják fel.

Most maradjunk egy pillanatra annál az esetnél, hogy a község vagy település területén van iskola. Abban az esetben, ha a rendelkezésére álló források igazolt módon nem teszik lehetõvé számára a kötelezõ feladatok finanszírozását, fordulhat önhibájukon kívül hátrányos helyzetû önkormányzatok támogatásáért, amelyre a költségvetés 1995-ben is biztosította a megfelelõ keretet és amellyel sajnos egyre több önkormányzat kényszerül élni.

Abban az esetben, ha az önkormányzat nem rendelkezik iskolával és ezért egy másik község területére kell vinni a gyermekeket, akkor meg kell egyezniük ezeknek az önkormányzatoknak az iskola mûködtetési kiadásaihoz történõ hozzájárulásban. Ennek legcélszerûbb kerete a társulási forma megalakítása, mert ez teszi lehetõvé, hogy az az önkormányzat, amely területérõl a gyerekek járnak ebbe az iskolába, megfelelõ kontrollt gyakorolhasson a költségek alakulása fölött. Ugyanakkor azonban ez a módszer, mármint a társulás megkötése egyúttal kötelezettségvállalást is jelent a részérõl a tekintetben, hogy ezeknek a költségeknek a megfizetéséhez hozzá fog járulni. Abban az esetben, ha ez együtt még mindig nem elegendõ a megfelelõen igazolt költségek fenntartásához, akkor megint csak mindkét önkormányzat - kevés forrása lévén - támogatásért fordulhat.

Így tehát a rendszer mûködõképes, a probléma akkor van, ha az önkormányzatok nem fizetnek egymásnak, ami helytelen, hiszen mindegyik azért van, hogy a településen élõk, így többek között a gyermekek érdekeinek megfelelõen is eljárjon. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.)

Ön említette, hogy ez a kérdés is megegyezéssel megoldódott. Én azt gondolom, hogy az 1996-os költségvetés tárgyalása során az egész kérdésre vissza kell térni akkor, amikor az önkormányzatok támogatásáról, illetve az oktatási normatívákról tárgyalunk.

Elnézést, és köszönöm szépen a türelmet. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage