Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Az Antall- kormány egyik kedvezményezettje volt Zsíros Géza, a "kunágotai keresztapa". (Derültség.) A korábbi parlament mezõgazdasági bizottságának elnöke a helybeliek szerint "a megye kiskirálya", aki, hol kineveztet, hol levált, vagy megveszi a kezdõrúgást a futballpályán.

Politikai viharok közepette az Antall-kormány juttatta a Békés Megyei Gabonaforgalmi és Malomipari Vállalat vezérigazgatói székébe. Akkortájt idézték tõle a lapok: "A kenyeret és a cirkuszt én adom a népnek." A kenyeret ugyan nem, de a cirkuszt valóban õ biztosította a környékbelieknek.

Optimizmusa a vezérigazgatói székben is töretlen maradt, még akkor is, amikor a bankok rátették kezüket a búzára, akkor is, amikor több száz dolgozót az utcára tettek, és akkor is, amikor az elbocsátott dolgozók a beígért, ám valamilyen ok folytán elmaradt végkielégítésük miatt az ÁVÜ székháza elõtt tüntettek.

1994. november elseje óta már nem vezérigazgató. Ha valaki esetleg sajnálná, hogy talán megélhetési gondjai vannak, azonnal meg kell nyugtatnom, szülõfalujában, Kunágotán a család kárpótlással visszaszerzett mintegy 300 hektárnyi birtokán gazdálkodik. (Folyamatos zaj.)

Az ügy háttere, hogy az ÁPV Rt. a Békési Gabona Rt. 75 százalék plusz egy szavazatot képviselõ részvénycsomagjának eladására vonatkozó pályázati felhívását visszavonta, ugyanis az ÁPV Rt. nullszaldós eredménnyel kínálta eladásra a Békési Gabona Rt.-t, közben kiderült, hogy valójában 100 milliós veszteséget halmozott fel. Ugyanakkor volt vezetõi több tízmilliós prémiumot, végkielégítést, kártalanítást vettek fel, közterhekkel 35 millió forintot, ami az idei gazdálkodást terhelte.

A végkielégítés érdekében saját munkaviszonyukat szüntették meg.

A 100 milliós veszteség terhére idén márciusban Zsírosék 35 milliós prémiumot fizettek ki maguknak. Múlt év október végén Zsíros úr aláírt egy nyilatkozatot, melyben két évi titoktartást vállalt, de az Rt. sem nyilatkozhat a cég ügyeivel kapcsolatban. Arról nem beszélt - nyilvánvalóan a titoktartási fogadalom miatt -, hogy távozása után öt hónappal 10 havi munkája elismeréseképpen ez év március 31-én 1 383 000 forint prémiumot vett fel. Távozásakor nem végkielégítést, hanem 24 havi bérének megfelelõ kártalanítást kapott 5,8 millió forint összegben.

Még 1993-ban gépvásárlásra Zsíros úr 4 190 000 forint kamatmentes, visszatérítendõ kölcsönt, míg 1994 tavaszán infrastrukturális beruházásra 10 400 000 forint vissza nem térítendõ támogatást kapott.

Kérdezem miniszter úrtól:

Mit kíván tenni a kormány az ilyen és hasonló tevékenységek visszaszorítására?

Ki a felelõs a Békési Gabona Rt. 1994. évi mérlege meghamisításáért?

Kik állapították meg az 1 383 000 forint prémiumot és az 5 800 000 forint úgynevezett kártalanítást? (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idõ leteltét.)

A felvett cca. 4,2 millió kamatmentes kölcsönt és a 10,4 millió vissza nem térítendõ támogatást név szerint ki vagy kik engedélyezték számára?

Kíván-e intézkedni a felelõsségrevonás, illetve a jogtalanul felvett pénzek visszatérítése... (Az elnök kikapcsolja a képviselõ mikrofonját.)...tárgyában. Nagy érdeklõdéssel várom miniszter úr válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage