Suchman Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SUCHMAN TAMÁS tárca nélküli miniszter:... hanem azért, mert önökkel együtt én is az igazságot próbálom szolgálni.

Nagyon tömören azt is válaszolhatnám az interpellációra feltett kérdésre, hogy 1995. április elseje óta már nem rabolják a nevezett urak a magyar népet, de remélem, ennél több, a felelõsség jogerõs bírói megállapítása, a törvényes büntetés kiszabása, az anyagi károkozás megtérítése is megtörténik.

A kérdezett ügynek több általánosítható tanulsága is van, ezért is válaszolok részletesen, ha beleférek az idõbe. Az öt tételes kérdésre is válaszolni fogok, azonban elõtte néhány tájékoztató megjegyzést szeretnék tenni.

Az elsõ: a nyilvánosság elõtt a sajtóban és itt is ez az ügy mint X. Y. - nem akarok személyiségi jogokba belegázolni -, és társainak ügye jelenik meg, van azonban néhány félreértésre okot adó ügy is. Nemcsak Zsíros Géza volt kisgazda képviselõt... (Derültség.)... terhelik etikailag és jogilag felróható cselekmények, lényegében a pénzfelvételek, hanem vezetõtársait is, egyúttal az igazgatóság és a felügyelõbizottság felelõssége is kiemelendõ. Mindez egyébként másoknak is kellõ figyelmeztetés kell hogy legyen. Nevezett úr és társai...., azaz õ a vezérigazgatói posztról történõ távozása után is jelentékeny mértékû jogellenes cselekedetet követett el saját sokmilliós hasznára. Ezekbõl az érintett volt képviselõnek is volt haszna több mint egymillió forint bruttó jövedelem mellett. Ezért is, és az érintett személytõl függetlenül is, vannak terhére róható és nem terhére róható cselekmények, és számomra nem elegendõ az, hogy õ a sajtóban mit ismer be vagy mit tagad.

Kezemben van néhány dokumentum, amely szerint 1994-ben - ön is utalt rá -, bruttó 9 200 000 forintot vett fel a Békési Gabona Rt.-tõl, melynek mintegy felének jogossága és erkölcsössége megkérdõjelezhetõ. Ebben van három olyan tétel is, amelyet az interpellációjában ön nem említ, ez bruttó kétmillió célprémium és hasonló kifizetések, amit mások mellett saját maguknak utalványoztak, az elvégzett vizsgálat szerint

A pontosság miatt megjegyzem, hogy ezzel összességében a kártalanítás összege bruttó 4,8 millió forint volt.

Kérdéseire nagyon gyorsan igyekszem válszolni, van 45 elvett másodpercem.

A kormány ilyen jellegû cselekmények visszaszorításában minden jogi eszközt - mint azt többször elmondtam a válaszom során -, fel fog használni a jövõben is. Nagyon fontos e téren, hogy olyan hatékony ellenõrzési munka legyen, amely visszamenõleg is ellenõrzi az egyes privatizációkat és a szükséges állami szerveknek megteszi javaslatait.

Következõ a válaszom:

A prémium és egyéb kifizetések megállapításában közremûködõk köre részben azonos azzal a vezetõi körrel, amely haszonélvezõje volt mindezeknek a visszaéléseknek. Még egyszer megerõsíteném a felügyelõbizottság felelõsségét is. Mindezek pontos megállapítása az ügyészség és a bíróság dolga lesz.

Hogy mit kívánok tenni a felelõsségrevonás kérdésében, erre azt is mondhatnám, hagyom, hogy a törvényes úton folyjon, nem szeretném szaporítani magam ellen a kézivezérlés vádját, de nyilvánvaló, hogy a belsõ ellenõrzés és a felügyelõbizottság hatáskörének felhasználásával további intézkedéseket kívánunk tenni.

Idõ hiányában írásban is átnyújtom a választ, nem akarok visszaélni a tisztelt Ház türelmével. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage