Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnöknõ! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Egyrészt le szeretném szögezni, hogy természetesen a határõrség a megfelelõ törvényi szabályozás szerint végzi a feladatait. A problémát az a körülmény jelenti - amely mindnyájunk elõtt ismert -, hogy a hazai közbiztonság romlásának, a feketepiac erõsödésének, a feketemunka-vállalásnak nyilvánvalóan egyik oka a határainkon keresztül beáramló ilyen jellegû forgalom. Ez ellen fellépni sajnos csak olyan módon lehet, hogyha megszigorítjuk az ellenõrzést a határokon.

Azt gondolom, hogy ebben persze közöttünk - mint ahogy ön a kérdésben is elmondta - nincsen véleménykülönbség, és én is osztom azt a filozófiát, amelyet ön felvállalt, hogy a tisztességes szándékkal, a megfelelõ feltételek rendelkezésre állása mellett, a Magyarországra utazó külföldi állampolgárokat mind szívesen látjuk, a tisztességtelen szándékúaktól pedig meg kell óvnunk országunkat. A probléma ott van, hogy miután ez nem önkétes jelentkezési alapon zajlik, ezért ellenõrzéssel lehet kiszûrni azokat, akiket nem tartunk kívánatosnak Magyarországon.

Eddig, tehát '95. január 1-je és augusztus 31-e között a határõrség 215 278 külföldi visszairányításával kapcsolatban intézkedett. Ezt azért említem meg, mert ezt kell figyelembe venni. Ilyen tömegû olyan utazási szándék irányul Magyarország felé, amelynek esetében a megfelelõ feltételek nem biztosítottak, és ezért a visszairányításuk válik szükségessé.

(15.50)

Talán ez is indokolja az ellenõrzések szigorítását. Itt persze természetesen azt is figyelembe kell venni, valóban, ha megfelelõ módon akarunk ellenõrizni, akkor nyilvántartásainkat össze kell vetni az illetõ utazási okmányaival.

Abban az esetben, ha új utazási okmányok vannak, akkor akár tetszik, akár nem, sajnos valóban esetleg felmerül az a feltételezés, hogy korábbi elõzmények miatt válik szükségessé az új útlevél beszerzése.

Ettõl kezdve viszont egyetértek önnel, mert ha ennek az ellenõrzésnek olyan következményei vannak, amikor tisztességes, magyar nemzetiségû, egyébként más ország állampolgárai akarnak Magyarországra utazni és nem biztosítható egy olyan jellegû ellenõrzés, amely számukra ilyen kellemetlenségekkel nem jár, akkor itt valóban e tekintetben valami mást kell csinálni. Hiszen a kormány összes idevonatkozó határozata egyidejûleg mindig tartalmazta azt a feltételt is, hogy a magyar nemzetiségûek hazánkba történõ beutazását ezen intézkedések következményeként semmilyen lényegesen rosszabb körülmény nem nehezítheti, az utazás feltételei jelentõsen nem rosszabbodhatnak.

Azért vagyok zavarban, mert képviselõ úr kérdésében jelezte, hogy egy konkrét példát is meg fog említeni. De miután most, itt hangzott el a konkrét példa, azzal kapcsolatban semmilyen felvilágosítást nem tudok adni. Ennek utána kell néznem.

Ebbõl az egy esetbõl vagy a hasonló esetekbõl természetesen levonhatóak olyan általános tanulságok, amelyek kapcsán a megtett intézkedések segítségével a jövõben az ilyen jellegû esetek valamilyen módon kiküszöbölhetõek lesznek.

Ígérem önnek, hogy az augusztus 28-i beutazást ki fogom vizsgáltatni, és át fogom tekinteni, milyen olyan intézkedések tehetõek, amelyek megfelelnek az ország biztonsági érdekeinek is, és ugyanakkor nem járnak ilyen következményekkel, mint amilyen ez az eset is volt az ide látogató harminc vagy negyven fõ részére.

Mindezen vizsgálatról, illetve az esetleg megtett intézkedésekrõl képviselõ urat természetesen tájékoztatni fogom.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az SZDSZ és az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage