Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Teljesen igaza van, a bírói gyakorlat valóban nem egységes abban a tekintetben, hogy a munkát végzõ ipari, illetve mezõgazdasági szövetkezeti taggal szembeni felmondás esetén jár-e a törvény alapján végkielégítés.

Ipari szövetkezeti tag esetében beszámítják a végkielégítéshez szükséges idõtartamba az átmeneti szövetkezeti törvény hatálybalépése elõtt munkában töltött idõt is. Ez 1992. január 20-án volt. A mezõgazdasági termelõszövetkezeti tag javára pedig csak az ezt követõ idõtartamot veszik figyelembe.

A szövetkezet azonban ettõl függetlenül is, saját belsõ szabálya alapján, fizethet végkielégítést annak a tagjának, akinek a foglalkoztatását felmondta.

A kétféle jogcímen alapuló végkielégítés között ez év július 1-jéig fennállt az a megkülönböztetés, hogy a törvényen alapuló végkielégítés nem tartozott a tb-járulékfizetési-kötelezettség alapjába. Azóta azonban bármely jogcímen kifizetett végkielégítés után a munkáltató köteles a tb-járulékot befizetni.

Tájékozódtam abban a kérdésben, amelyet az interpelláció is tartalmaz, hogy mi a tb-önkormányzatok gyakorlata ebben a kérdésben. Nos, a legfelsõbb bírósági döntést követõen megkezdte az önkormányzat a járulékok beszedését, de eltekintenek a késedelmi pótlék és a rendbírság behajtásától.

A mezõgazdasági szövetkezeti tagok törvényes végkielégítésre való jogosultsága szempontjából a jövõben esedékes végkielégítések megállapításánál elõnyös lenne, ha a törvény kimondaná, hogy a korábbi munkamegállapodások idõtartamát is figyelembe kell venni a végkielégítés összegének megállapításánál.

Tervezzük az ez irányú szövetkezeti törvénymódosítást. Jelenleg az érdekképviseleti szervekkel történõ egyeztetés zajlik. Az érdekképviseleti szervek válaszára várunk ez idõ szerint. Meg kell azonban jegyeznem, hogy visszamenõleges hatályú rendelkezés kimondására, amely a korábbi kifizetéseket mentesítené a járulékfizetési kötelezettség alól, nincs mód. Mert ez a tb- önkormányzat jogát szüntetné meg visszamenõlegesen, és ez ellentétes lenne a szerzett jogok alkotmányos elvével s a jogalkotásról szóló törvény rendelkezésével.

(16.00)

Összefoglalóan tehát a válaszom az, hogy ennek a kérdéskörnek a rendezése illeszkedik abba a szövetkezetitörvény-elõkészítõ munkába, amit az igazságügyi tárca megkezdett ezelõtt másfél hónappal. Reményeink szerint, amint a kötelezõ érdekképviseleti egyeztetések befejezõdnek, a törvénymódosítással a Ház elé állhatunk. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage