Schvarcz Tibor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SCHWARTZ TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Az Egészségügyi Tudományos Tanács titkársága, valamint az Egészségügyi Tudományos Tanács kutatásetikai bizottsága és a Felsõoktatási Tanács, valamint az orvostudományi egyetemek közösen azt sérelmezik, hogy nagyon alacsony az orvosegyetemek részére megállapított PhD- képzési keret. Mivel nem értek egyet az elosztással, az a kérésem, hogy a miniszter úr a minisztérium tartalékkeretét az 1995-96-os tanévre az orvosi egyetemeknek adja át. Az 1996-97-es tanévre a minisztérium dolgozzon ki olyan szakmai koncepciót, amely lehetõvé teszi a szakmai értékrend érvényesítését.

Az orvosegyetemek, valamint az Egészségügyi Tudományos Tanács kérésüket azzal indokolják, hogy a kandidátusok 31 százaléka, a tudományok doktorainak 27 százaléka az orvosi egyetemeken dolgozik. Ha nem következik be nagyobb létszámarányban tudományos minõsítéssel rendelkezõk képzése, akkor csökken a minõsítettek száma az egészségügyben, ez pedig hosszú távon kihathat az egészségügyi ellátás színvonalára.

Mindezek alapján kérem miniszter urat, hogy a minisztérium tartalékkeretét az 1995-96-os tanévre az orvosegyetemeknek adja át. (Szórványos taps az MSZP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage