Rapcsák András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RAPCSÁK ANDRÁS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Természetesen, amit elmondott, az valótlan és csúsztatás. (Derültség.) Klebelsberg Kunó és munkatársai felismerték, hogy a munkaerõ mûveltsége és a munkaerõ haszna közt összefüggés van. Ezt Debrecenben, Pécsett, Szegeden egyetemek építésével kívánták gyarapítani, valamint beindították azt a páratlan népiskolai programot, amely három év alatt 5000 iskolai tantermet produkált tanyán, külterületen... (Zaj a kormánypártok soraiban.) ...fõleg az Alföld mezõvárosaiban, munkások és parasztok ingyenes tanítására, mégpedig azért, mert tudták, hogy a nemzet szellemi színvonalát kell emelni, hogy alkalmas legyen a kreatív, aktív politizálásra és az igazán hasznos, termékeny munkára. A gazdasági válság ezeket a gondolatokat elsöpörte és nem a szakszerûséget, hanem a modernizációt és a szociális demagógiát helyezte elõtérbe, amelynek dinamikus programja a harmincas évektõl kezdve részben a nemzeti szocializmus, illetve a fasizmus, a másik részben a kommunizmus. Ezt már Klebelsberg Kunó nem érhette meg, mert sajnálatos módon 1932-ben elhunyt.

Tisztelt Államtitkár Úr! Én - állításával ellentétben -, olvastam a múlt heti jegyzõkönyvet. Ön azt mondta, hogy ön és munkatársai nem kívánnak Klebelsberg Kunó nyomába lépni. Államtitkár úr, ez fizikai lehetetlenség. A törpék nem tudnak az óriások nyomába lépni, azok csak bele tudnak esni ebbe a nyomba... (Nagy taps és derültség az ellenzék soraiban.) ...és kezüket, lábukat tudják kitörni.

Államtitkár Úr! Önnek, álláspontja alapján és itt a parlamentben kifejtett véleménye alapján egyetlenegy válaszát tudtam volna elfogadni, a lemondását. (Taps és derültség az ellenzék soraiban.) Képviselõtársaimmal együtt ezt a választ nem tudjuk elfogadni. Köszönöm, elnök asszony. (Taps a jobb oldalon.)

(16.20)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage