Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Engedjék meg, hogy ne csak az elnök úr által bejelentett, hanem a "döntések, bejelentések" címszó alatt egymás után következõ három törvényjavaslat tárgyalási módozatairól kérjük az önök döntését, illetve együtt mondjam el az indokolást.

Az ingatlan-nyilvántartási, igazgatási szolgáltatások díjáról és a közraktározásról szóló törvényjavaslatok széles körû szakmai és politikai egyeztetések után kerülnek önök elé. Szükségességükben és a megoldás módozataiban az érdekeltek döntõ többsége egyetért, politikai jellegû vita e témákban nincs, ezért kérjük önöket, hogy kivételes és az ingatlan- nyilvántartással kapcsolatban a sürgõs tárgyalást fogadják el. A parlament plenáris üléseit ez jelentõs mértékben tehermentesítené.

Tisztelt Képviselõtársaim! A gazdasági kamarákról szóló törvény módosítása, elõkészítése során is széles körû egyeztetéseket folytattunk az érdekeltekkel - egyetértés nem alakult ki. Annak ellenére sem alakult ki, hogy az agrárkamarák mûködése a hatályos törvény alapján rendkívüli nehézségekbe ütközik, hiszen a mezõgazdasági termelõknek, az alapanyag-termelõknek csak körülbelül 10 százaléka, a termelésben képviselt súlyuk szerint pedig körülbelül 40-45 százaléka agrárkamarai tag. Az agrárkamarák tehát nem tölthetik be hivatásukat.

Azért kértük e törvényjavaslat tárgyalására a kivételes eljárást, hogy ezt a vitát most már a képviselõk a bizottságokban lefolytassák, tulajdonképpen döntési jogkörrel. A sürgõs eljárást pedig azért, hogy a következõ esztendõt az agrárkamarák is stabil, jó feltételekkel, szervezeti viták nélkül kezdhessék.

Kérem tisztelt támogatásukat. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage