Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Az ENSZ "Környezet és fejlõdés" konferenciáján Rióban 1992- ben elfogadták a biológiai sokféleségrõl szóló egyezményt, amit az Országgyûlés szintén 1993. december 23-án egyhangú határozattal elfogadott.

Tudományos eredmények, megfigyelések szerint a biológiai sokféleség csökkenése a Föld története során soha nem tapasztalt mértékben felgyorsult. Az egyezmény alapvetõ célja a Föld biológiai sokféleségének, más szóval biodiverzitásának megõrzése, védelme és fenntarthatóságra törekvõ hasznosítása, aminek alapján biztosítható a szükséges pénzalapok és technológiák megteremtése elsõsorban a fejlõdõ országok számára. Biztosítható a bioforrásokhoz történõ hozzájárulás, az ebbõl származó haszon méltányos elosztásával.

Az egyezmény elismeri az egyes államok szuverén jogait e források felett, ugyanakkor az egyes államok saját területükön végzett tevékenységeikkel nem okozhatnak károkat más országok biológiai sokféleségében. Az egyezményben elõírt kötelezettségekbõl már sok minden teljesítésre került és végrehajtásuk folyamatosan történik. Ilyen az élõvilágok veszélyeztetett fajainak védelme, ezek állapotának figyelemmel kísérése a többi között.

Az újszerû kötelezettségek az általános élõvilág-védelem és a bioforrások fenntartható hasznosítása érdekében megfelelnek, e szempontból fontos teendõ lesz a biológiai sokféleség védelmére vonatkozó állami feladatok meghatározása és a szükséges feltételek megteremtése. Ezek közül is kiemelkedik egy ellenõrzõ és elõrejelzõ, úgynevezett biomonitoring rendszer létrehozása. Az egyezményben foglaltak a magyar természetvédelem érdekeivel, céljaival összhangban állnak, megvalósítását jelentõsen elõsegítik.

Az egyezmény törvénybe foglalása tükrözi azt a politikai elhatározást, hogy a Magyar Köztársaság kiemelten kezeli a környezet megõrzését, és e felismeréstõl vezetve részt vesz a riói ENSZ-konferencia határozatainak és ajánlatainak megvalósításában.

Tisztelt Képviselõtársaim! Mindezek alapján a biológiai sokféleségrõl szóló egyezmény törvénybe foglalását kérem a tisztelt Országgyûléstõl, és ismételten megköszönöm megtisztelõ figyelmüket. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage