Lányi Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Hölgyeim és Uraim! Sebõk képviselõ úr elõadása után nyomtam meg a gombot nem személyes megtámadtatás címén, hanem mert egy-két dologban van örökös vita közöttünk. Tehát nem errõl van szó. Azonban örülök, hogy Szili képviselõtársam is mondott valamit, amire szeretnék reagálni, és így kettejüknek tudok válaszolni.

Drága Szili képviselõ úr, délelõtt azt mondták, hogy demagógia, amiket én mondtam. Nem ön mondta, hanem más. De azért Szili képviselõtársam sem megy a szomszédba demagógia-ügyben, gondolok itt az összehasonlításra a honvédség és a nyugdíjak meg egyebek között. Ennyit szeretnék megjegyezni. Engedtessék meg, hogy nemcsak itt fordul elõ ilyen, hanem ott is elõfordul.

De félretéve az ilyen komolytalan dolgokat késõ este, Sebõk képviselõtársamnak "kicsi, de fürge hadsereg" teóriáját már nagyon régen vitatjuk. Nekem egész más az álláspontom. Engem egy dolog rendkívül aggaszt. Most abba nem akarok belemenni, mert a két percbe nem fér bele, hogy lehet csökkenteni a létszámot, ha korszerû a fegyverzet. De az a hatalmas önbizalom, azok a rettenetes ex cathedra kijelentései a tisztelt képviselõ úrnak, hogy itt minket soha semmi veszély nem fenyeget, minket soha senki nem támad meg, nekünk a világon semmi közünk ehhez, senki nem bánthat minket, mert õ tudja ezt. Nem tudom! Biztos jósnõhöz jár Óbudán. Szóval, nem tudom, honnan szedi. A másik dolog pedig az, hogy a NATO-hoz kell csatlakozni. Könyörgöm, most vagy van valami vész ebben az országban, vagy nincs. Ha nincs, akkor hadsereg sem kell! Akkor felesleges 70-80 milliárdot kidobni az ablakon, ha nem támad meg minket senki! Csak sikkbõl, divatból óhajtunk a NATO-hoz csatlakozni? Könyörgöm! A NATO-hoz azért akarunk csatlakozni, mert védelemre van szükségünk. Ez egyértelmû. Az egy védelmi jellegû szervezet, ezért oda igyekszünk.

(19.10)

De ha nincs semmi vész, mert senki sem akar soha bennünket bántani, akkor ez is teljesen fölösleges, és akkor megkérdõjelezhetõ, hogy az egész honvédségnek van-e értelme, mert díszelgésre fölösleges ilyen nehéz gazdasági helyzetben a sok milliárdot kiadni.

Eltelt az idõm, elnézést, elnök asszony. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage