Szabó Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ IVÁN (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselõtársaim! A hatékonyság növelése az élet minden területén a jövõnk záloga. A hatékonyság növelésének alapvetõ forrása az innováció. Éppen ezért a Magyar Demokrata Fórum részérõl üdvözöljük Isépy Tamás e tárgyban elmondott napirend elõtti felszólalását, és különösen három területtel kapcsolatban szeretnék megjegyzést tenni.

Az egyik, ami az OMFB-t illeti: az OMFB pillanatnyi helyzete tünete annak, hogy az innováció intézményrendszere minden elemében elbizonytalanodott. E tekintetben a T. Háznak is önvizsgálatot kellene végeznie. Az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság ugyanis innovációs albizottság létrehozását határozta el vegyesbizottság formájában. Az SZDSZ-frakció erre úgy reagált, hogy majd szeptemberben alakítja ki a véleményét. A gazdasági bizottság elnöke pedig kifejezetten arról beszélt, hogy erre nemigen van szükség, mert a feladatot a gazdasági bizottság is el tudja látni. Mi az ügyet sokkal nagyobb jelentõségûnek tartjuk annál, hogy ezt párt- vagy presztízsérdekeknek, adott esetben egy bizottság érdekének kellene alárendelni.

A másik az emögött meghúzódó gazdaságfilozófiai különbség. Minden fejlett ipari államban, ahol a szabad piacgazdaság nem néhány évre, hanem évtizedekre tekint vissza, az innováció mögött igen komoly, kemény állami támogatás és beavatkozás jelenik meg.

(15.10)

Sõt olyan módszerek is, amelyekre mi még a törvényi hátteret sem teremtettük meg, például nincs meg a jogi alapja a kockázatitõke-törvény hiányában sem. Ezért tehát ahelyett, hogy a kormány innovációt folytatna, itt kereteket faricskál, amit mutat, hogy az elsõ negyedévben tízmilliárdos igénnyel szemben csak ötmilliós forrása van.

Végül, de nem utolsósorban: az egésznek valahol ott kell a rákfenéjét keresni, hogy mindaddig, amíg ebben az országban a profitráta alacsonyabb, mint a kamatráta, innovációról nehéz lesz beszélni, hiszen akinek tõkepénze van, nem a termelõ, értéktermelõ folyamatokba, hanem csak a pénzügyi világba fekteti a pénzét. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage