Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Kónya Imre képviselõtársam napirend elõtti felszólalására érdemes reagálnom, úgy gondolom. (Derültség a bal oldalon.) Nem szeretnék foglalkozni a felszólalásának azzal a részével, amely a múlttal volt kapcsolatos, mert nem érdemes ebben a most kialakult helyzetben azt emlegetnünk, hogy a rendõrök reálbére évrõl évre, sajnos, folyamatosan csökkent. A rendõrök rendelkezésére bocsátott pénzeszközök reálértéke, ebbõl adódóan a mûködési kiadásokra fordított összeg évrõl évre csökkent. Mert ahogy azt én korábban már többször elmondtam, az elõzõ kormányról is úgy gondolom, hogy lehetõségeihez képest igyekezett mindent megtenni a rendõrség e téren megfelelõ kondícióban tartása érdekében. De a költségvetési lehetõségek olyanok voltak.

Ez az évek óta tartó folyamat vezetett el mostanra mindazokhoz a problémákhoz, amelyekkel a rendõrség esetében szembe kell nézni, és nemcsak anyagiakról van szó, hiszen a létszámcsökkenés egyik oka az október 1-jével életbe lépett rendõrségi törvény, ami szigorúan szabályozza, hogy csak kiképzett rendõrök végezhetnek rendõri munkát. Emiatt most új felvétel átmenetileg nincsen, viszont például a rendõr szakközépiskola két évfolyamán több mint kétezren tanulnak, az õ belépésükkel ez a létszámhiány enyhülhet, miközben az a tendencia továbbra is érvényesül, hogy nagyon sokan az anyagi körülmények miatt elhagyják a pályát.

Éppen ezért a kormány novemberi elsõ ülésén áttekinti a helyzetet. Javasoljuk, hogy az Országgyûlés vitatkozzék a közbiztonságról, ennek keretében a rendõrség helyzetérõl. Akkor lesz lehetõség részletesen kifejteni a különbözõ álláspontokat ebben a kérdésben, illetve a költségvetés majd megteremti a lehetõségét annak, hogy változtassunk ezen a helyzeten. A felszólalást egyébként tartalmában korrektnek értékelem, így áll a helyzet, ahogy Kónya Imre képviselõtársam bemutatta. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage