Petõ Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PETÕ IVÁN (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Talán az is kitûnt az elõttem felszólalók némelyikének szavából, hogy nem tudják pontosan, miért tüntetnek a diákok, de Torgyán képviselõ úr lelkesen csatlakozik minden olyan ügyhöz, amelyhez ugyanúgy ért, mint a rendõrségi ügyekhez, mint az innováció ügyéhez és az egyéb, ismeretsége alapján megítélhetõ ügyekhez.

Ha a tényeket nézzük, valóban van közvélemény-kutatási adat arról, hogy a társadalom többsége - relatív és nem abszolút többsége - azonosul a diákok követelésével. Ugyanakkor közvélemény-kutatási adat arról is van, hogy a társadalom többsége igazságosnak ítéli, ha a tanulóifjúság, az egyetemi ifjúság nem ingyenes oktatásban részesül, tandíjat fizet. Ez két, egymásnak ellentmondó vélekedés, amit nem mindig könnyû egyeztetni.

Nézzük azt a tényt, hogy miért tüntetnek a diákok, illetve mi a követelésük, amelyben nem tudtak egyetértésre jutni a minisztériummal. Torgyán képviselõ urat érdemes tájékoztatni: van olyan, hogy tárgyalások folynak, mindkét fél tárgyalni akar, de az álláspontok nem jutnak közös nevezõre. Fodor miniszterelnök úr... (Derültség az ellenzék padsoraiban.)... miniszter úr szavaiból az derült ki, hogy itt is ez a helyzet.

A vita ebben a pillanatban a következõkrõl folyik, tudomásom szerint: ebben az évben a tanulók valóban havi 2000 forint tandíjat fizetnek - ha tetszik, a költségvetésbe, és nem az oktatás fejlesztésére -, ez 8000 forint. A másik vitapont az, hogy a tanulók, illetve a HÖKOSZ azt követeli, hogy ingyenes oktatásban részesülhessen, mentességet kapjon a tandíj alól, nem úgy, mint ahogy a minisztérium elfogadta: 25 százalék, hanem 50 százalék. Ez valóban olyan álláspont, amelyben nehéz közös nevezõre jutni.

Elfelejtõdik azonban itt a felszólalásoknál - Kónya képviselõ úr adójellegû teherrõl beszél -, hogy az elõzõ kormány 1994. szeptember 1-jétõl bevezette volna a tandíjat, csak éppen nem volt elõkészülete annak, hogy milyen módon. Ezért ez a kormány elhalasztotta egy évvel a tandíj bevezetését. És nem nagyon hangzik el, hogy ez a kormány - és az elõzõ kormány is - jelentõs összeggel hozzájárul a tanulóifjúság tanulási lehetõségeihez. Egy hónapban a kormány 8850 forintos oktatási - pénzes - támogatást ad a diákoknak. Ez nem költség, hanem ennyit kapnak a diákok tankönyvre, illetve azért, hogy tanulhassanak.

Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ és az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage