Miklós László Tartalom Elõzõ Következõ

MIKLÓS LÁSZLÓ (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! A jövedéki szabályozásról és ellenõrzésrõl, valamint a bérfõzési szeszadóról szóló 1993. évi LVIII. törvény módosítására a kormány a tavaszi ülésszakra egy átfogó, nagy terjedelmû módosítást, törvényjavaslatot nyújtott be.

Ez a törvényjavaslat igen sok ponton és lényegesen szigorította e termékkör termelésének és forgalmazásának feltételeit, mert megengedhetetlen, hogy most már évek óta több tízmilliárd forint nem folyik be a költségvetésbe. Ez a szigorítás sok mindent tartalmazott, így a termelési tevékenység esetén ötmillió forintban javasolta a kormány meghatározni a jövedéki biztosíték minimumát. A parlamenti vitában képviselõi módosító indítványok kapcsán, illetve annak következtében végül is két olyan tevékenységi körben - amelyet kistermelõk is folytatnak -, a bérfõzési szeszadónál és a fûszerpaprika- õrlemény elõállításánál egymillió forintra szállítottuk le a jövedéki biztosíték minimumát.

A törvény hatálybalépése után, nyáron az látszott, hogy ebbe a körbe indokolt még bevonni a sör sörfõzdében történõ elõállítását, és még egy ponton legalább módosítani a törvényt, ahol túlzottan szigorúra sikeredett. Ez a nagykereskedelmi és kiskereskedelmi tevékenység szétválasztásának kérdésköre. Indokolt, hogy ahol számítógépes rendszerben, cikkelemes mélységben ez a nyilvántartási szétválasztás megoldható, ott ne kelljen fizikailag is ezt a kettéosztást megcsinálni.

Miközben a kormánypárti frakciók dolgoztak az elõkészítésen - hogy gyorsan át tudjuk vinni a Házon, hiszen szeptember 30-áig a jövedéki biztosítékot le kell tenni az érintetteknek -, Szabó Iván képviselõ úr benyújtotta saját indítványát, ezért felgyorsítva a folyamatot, most hárman, Szalay és Szabó képviselõtársammal együtt nyújtjuk be ezt a módosító indítványt, és kérjük majd a sürgõs és kivételes eljárásban történõ tárgyalást. Köszönöm. (Taps.)

(16.00)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage