Pásztohy András Tartalom Elõzõ Következõ

PÁSZTOHY ANDRÁS, a mezõgazdasági bizottság alelnöke: Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselõtársaim!

A mezõgazdasági bizottság a törvénytervezetet megtárgyalta, és az alábbi ajánlások figyelembevételével egyhangúlag általános vitára alkalmasnak ítélte:

A bizottsági vitában elhangzott, hogy mind az európai joganyaghoz való kapcsolódás, mind a hazai gazdaságra gyakorolt kedvezõ hatás indokolttá teszi, hogy végre e tárgykörrõl törvény rendelkezzék. Az élelmiszergazdaság érdekeit szem elõtt tartva néhány területen pontosítani tartjuk szükségesnek a törvénytervezetet.

Szükségesnek ítéljük a szakosított vámkezelõhelyek kialakítását - amirõl államtitkár úr is szólt -, illetve a kialakítás ütemezésének törvényi szabályozását, az utóbbi idõben tapasztalható, növekvõ mértékû visszaélések elkerülése érdekében. Mindez lehetõvé tenné azt is, hogy a különbözõ szakterületek együttes jelenléte megkönnyítse a vámolási folyamatot. Ugyanígy szükséges a reális vámérték megállapítását elõsegítõ szabályozás kialakítása, az ehhez szükséges vámigazgatási szabályok kimunkálása is.

Az elmúlt idõszakban nagy problémát okozott, hogy a Magyarországra apportként behozott fogyasztási cikkek piaczavaró hatásúak voltak, a vámmentesség nemcsak a beruházási eszközökre vonatkozott. Ezért az apport kérdését mindenképpen rendezendõnek tartjuk, és - ha már törvény szabályozza a vámeljárást - minden vámeljárást érintõ kérdés kezelését egy helyen tartanánk praktikusnak. Szükségesnek tartjuk tehát az apport korlátozásának szem elõtt tartását.

Ismeretes a magyar agrárgazdaság exportorientáltsága, ami szükségessé teszi a szigorúbb feltételek biztosítását az állat- és növényegészségügyi, továbbá az élelmiszer-ellenõrzõ hatóságok és a vámszervek együttmûködését. Ezért a bizottság szükségesnek tartja mindezeket magas szintû jogszabályban konkrétabban szabályozni.

A törvénytervezet biztosítja a legkevésbé fejlett fejlõdõ országok esetében a vámmentességet - közvetlen vásárlás esetén. Itt ismét olyan helyzettel állunk szemben, hogy a vámosítás miatt megnövekedett vámtételek esetleg jelentõs, visszaélésekre csábító erõt képeznek, ezért körültekintést és szigorúságot tartunk indokoltnak.

Tisztelt Képviselõtársaim! A bizottsági vitából egyértelmûvé vált, hogy képviselõtársaim a tisztességes piaci szereplõk piaci védelmét, illetve a feketegazdaság elleni fellépés lehetõségét is látják a törvénytervezetben, melyet a bizottság egyhangúlag általános vitára ajánl a tisztelt Háznak.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage