Kutrucz Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KUTRUCZ KATALIN, az alkotmány- és igazságügyi bizottság elõadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Az alkotmányügyi bizottság szeptember 20-ai ülésén vitatta meg a vámjogról, a vámeljárásjogról, valamint a vámigazgatásról szóló törvényjavaslatot. A bizottság a törvényjavaslatot nagy jelentõségûnek, a törvény megszületését pedig szükségesnek és fontosnak ítélte. A bizottság természetesen alkotmányjogi, alkotmányossági és jogi szempontból vizsgálta meg a törvényjavaslatot, mert a gazdaságossági szempontok vizsgálata nem tartozik az alkotmányügyi bizottság hatáskörébe.

A jog- és alkotmányügyi bizottság nem tartotta kifogástalannak a törvényjavaslatot: a vitában elhangzott számos észrevétel, és ezek az észrevételek különbözõ súlyúak voltak. Egyetlenegy kifogás sem volt azonban olyan súlyos, ami azt indokolta volna, hogy az alkotmányügyi bizottság a javaslatot ne tartsa általános vitára alkalmasnak.

A javaslat hibái ugyan számosak - és ezekbõl egy-kettõt fel is sorolnék -, azonban ezek módosító indítványokkal mind kiküszöbölhetõk.

Így például a javaslat nem veszi figyelembe az alkotmánynak a rendkívüli állapotra és a szükségállapotra vonatkozó rendelkezéseit. Itt meg kell teremteni a szinkront, és természetesen egyértelmûen az alkotmány javára.

Nem veszi figyelembe azt, hogy a büntetõ törvénykönyv e tárgyú bûncselekménye mindig az anyajog szabályára épül. Itt megváltoztak a fogalmak - ehhez képest át kellene írni a büntetõ törvénykönyvet is. Ezt a javaslat valahogyan kifelejtette. Hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy itt ül az Igazságügyi Minisztérium képviselõje: egy kicsit jobban kellene figyelni ezekre, mert a devizában ugyanez történt. Ez nem helyes eljárás - ez az Igazságügyi Minisztérium felelõssége.

És ha már a devizát mondtam: itt van elõttünk a devizakódex. Vannak olyan fogalmak, amelyeknek közösnek kell lenniük a két javaslatban, és sajnos a javaslat erre sem volt tekintettel, vagy a deviza nem volt - nem tudom, el kellene valahogy dönteni. Egy biztos: ugyanazt a fogalmat nem használhatja kétféleképpen a két javaslat. Ez volt az alkotmányügyi bizottság véleménye is.

Az utolsó megjegyzés - de nem ennyi észrevétel volt, ennél lényegesen több -, hogy a kényszerítõ intézkedésekre vonatkozó fejezetnek egész egyszerûen rossz a szerkezete. Biztosan lesz, aki elmondja az általános vita késõbbi szakaszában, hogy miért - ha más nem: én.

Több hibára most nem hívnám fel a figyelmet.

Tehát, mint mondtam, az alkotmányügyi bizottság számos hibát talált a javaslatban. Tekintettel azonban arra, hogy ezek a hibák kijavíthatók, és tekintettel arra, hogy a kormány ott lévõ képviselõje ezeket a hibákat elismerte és kifejezte a kormány abbéli készségét, hogy fogadókész lesz a módosító javaslatok iránt, ezért az alkotmányügyi bizottság kormánypárti és ellenzéki képviselõi egyhangúlag támogatták ennek a javaslatnak az általános vitára való alkalmasságát. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage