Francz Rezsõ Tartalom Elõzõ Következõ

FRANCZ REZSÕ, a költségvetési és pénzügyi bizottság elõadója: Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! A vámjogról, a vámeljárásjogról, valamint a vámigazgatásról szóló T/1300. számú törvényjavaslatot a költségvetési és pénzügyi bizottság a szeptember 20-ai ülésén megvitatta.

A törvény megalkotása szükséges, alkalmazkodni kell a megváltozott külsõ és belsõ viszonyokhoz. Míg 1988-ban harminc külkereskedelemmel foglalkozó vállalat volt Magyarországon, addig 1995-ben mintegy 130 ezer vállalkozás foglalkozik export-, illetve importtevékenységgel. A külkereskedelemben résztvevõk nagy száma miatt, valamint a megélénkülõ külgazdasági kapcsolatokból adódóan megnövekedett a vámhatáron át lebonyolódó áruforgalom.

Bizottságunk - feladatából adódóan - megvizsgálta a törvényjavaslatot abból a szempontból is, hogy a vámok beszedésének biztonsága megteremtõdik-e, illetve a jelenlegi állapotokhoz képest növekszik-e. A kellõ biztosítékok igénye a törvényjavaslatban megfogalmazásra került.

Az elõttünk lévõ törvényjavaslat kerettörvény jellege kellõ mozgásteret enged majd arra, hogy a kormány gazdaságpolitikai törekvéseinek megfelelõen kedvezményezze a beruházási javak, a modern technológiák behozatalát, és védje, ösztönözze a hazai termelést. Ez az elõbbi mondat látszólag ellentmondásos. De szeretnék rámutatni arra, a törvényjavaslat olyan szabályozásra ad lehetõséget, hogy ne a késztermékek külföldi behozatalát, hanem lehetõleg a hazai termelés elõsegítését ösztönözzék a vámszabályok. Itt elsõsorban a fogyasztási és termelési cikkekrõl van szó.

A törvényjavaslat része az Európai Unióhoz igazodó jogharmonizációs törekvéseinknek is.

Összességében: a szabályozás egészében és részeiben is szükséges, a szabályozási elvek megfelelõek.

A költségvetési és pénzügyi bizottság a törvényjavaslatot egyhangú szavazással általános vitára alkalmasnak találta.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage