Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyûlés! Az általános vitát elnapolom. Folytatására jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Most soron következik a Magyar Köztársaság nemzeti jelképeinek és a Magyar Köztársaságra utaló elnevezésnek a használatáról szóló törvényjavaslat részletes vitája. Az elõterjesztést T/785. számon, az alkotmányügyi bizottság ajánlását pedig T/785/31. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Megkérdezem jelen lévõ képviselõtársaimat, az alkotmányügyi bizottság itt jelen lévõ tagjait, kívánja-e valaki szóban kiegészíteni a bizottság ajánlását. Senki nem kívánja.

Tisztelt Országgyûlés! Mint ismeretes, a Házszabály 105 § (1) bekezdésének rendelkezése értelmében a törvényjavaslat részletes vitája a módosításokkal érintett rendelkezések megvitatásából áll. Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a részletes vitában kizárólag a módosító javaslathoz vagy a módosító javaslattal érintett részhez lehet hozzászólni.

A Házszabály 105. §-a (2) bekezdése értelmében a törvényjavaslat címéhez elõterjesztett módosító javaslathoz a részletes vita végén lehet majd hozzászólni. Egyébként a részletes vitát a törvényjavaslat szerkezetének megfelelõen szakaszoljuk.

A Házszabály 105. §-a (4) bekezdése értelmében az Országgyûlés döntése szükséges ahhoz, hogy az egyes részletkérdések tárgyalását összekapcsoljuk. Ennek megfelelõen indítványozom, hogy az ajánlás 2.-8. pontjait, továbbá a 4. ponthoz kapcsolódóan az ajánlás 29. pontjában lévõ indítvány tárgyalását az Országgyûlés kapcsolja össze. Ezek a javaslatok a Magyar Köztársaság címerének használatáról rendelkeznek.

Az indítványról kézfelemeléssel határoz az Országgyûlés. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Megállapítom, hogy látható, túlnyomó többséggel az Országgyûlés az indítványnak helyt adott.

A törvényjavaslat részletes vitájához három képviselõtársunk jelezte írásban felszólalási szándékát: Csapody Miklós képviselõ úr, a Magyar Demokrata Fórumból, K. Csontos Miklós képviselõ úr, a Független Kisgazdapártból és Isépy Tamás képviselõ úr, a Kereszténydemokrata Néppártból. Az elõzetes jelzés azonban nem tartalmazza, hogy a részletes vita mely pontjainál szándékoznak felszólalni. Tehát kérem, hogy amikor az egyes szakaszokhoz érünk, mindhárom, írásban elõre jelzett felszólaló gombnyomással külön is jelezze, ha annál a résznél felszólalni kíván.

Tehát imént döntöttünk az ajánlás 2.-8. pontjáig terjedõ, valamint a 4. ponthoz kapcsolódóan a 29. pontban lévõ indítványok együttes tárgyalásáról, melyek a címer használatáról rendelkeznek.

Kérdezem kíván-e valaki szólni a módoító javaslatokhoz kapcsolódóan. Megadom a szót Csapody Miklós képviselõ úrnak, a Magyar Demokrata Fórum képviselõcsoportjából.

(18.20)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage