Körösfõi László Tartalom Elõzõ Következõ

KÖRÖSFÕI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Mielõtt hozzászólásomat megkezdeném, szeretném megkérdezni, hogy elmondhatom-e gondolataimat a következõ - a 9. és 10. - pontokról, amelyeket szintén én nyújtottam be. Mert akkor csak egyszer jelentkezem... (Az elnök bólintással jelzi, hogy helyt ad a képviselõ kérésének.) Köszönöm szépen.

Tisztelt Képviselõtársak! Módosítást nyújtottam be a szakképzési törvény egyik, jelenleg legproblémásabb pontjához, a 16. § (2) bekezdéséhez, amely kimondja, hogy a gazdálkodó szervezet nem kérhet és nem fogadhat el költségtérítést, -hozzájárulást az elsõ szakképesítés megszerzése esetén.

Már az általános vita során is elmondtam, hogy az egyre növekvõ számban megjelenõ kis- és középvállalkozások egy része - ezt hangsúlyozni kívánom - sajnos kihasználja a képzési helyek iránti nagy keresletet, és komoly összegeket kér a képzésért. Ez gyakran meghaladja a százezer forintot is. Ilyen képzési díjat viszont éppen azok a leghátrányosabb helyzetû családok képtelenek kifizetni, amelyek számára pedig a legfontosabb lenne, hogy gyermekük szakképesítéshez jutva egzisztenciát teremtsen magának, és ne váljék munkanélkülivé az iskolából kikerülve.

A jelenlegi törvény szerint még bizonyított esetben sem lehet semmit tenni azzal, aki a törvényt megszegve ilyen térítést elfogad. Ezért én azt javaslom módosító indítványomban, hogy az erre legilletékesebb, a gazdasági kamara - hiszen az õ feladata a gyakorlati képzés ellenõrzése - öt évig terjedõ idõre kizárhassa, eltilthassa a gyakorlati képzésben való részvételtõl azt, aki ilyen költségtérítést elfogad. Úgy gondolom, a gazdasági kamaráknak is és a túlnyomórészt tisztességesen, a törvényeket betartva képzést folytató gazdálkodó szervezeteknek is érdekük az, hogy kikerüljenek soraikból a törvénysértõk.

Természetesen tudom, hogy módosító indítványom nem fogja egyik percrõl a másikra megoldani ezt a kérdést, és nem is ez az egyedüli üdvözítõ megoldás. Szükség lenne például arra is, hogy érdekeltebbé legyenek téve a gazdálkodó szervezetek a szakképzésben - errõl szó volt már az elõzõ parlamenti ciklusban is. Én akkor is nyújtottam be módosító indítványt, hogy az adózásnál a jóváírás nagyobb mértékû legyen a jelenleginél. Most is ezt az álláspontot fogom majd képviselni, ha arra kerül a sor, de ez természetesen nem zárja ki a törvényesség betartatását. Kérem ezért a tisztelt Ház támogatását.

Az ajánlás 9. száma alatt benyújtott módosító javaslat lényegében a szakképzõ iskolák érdekében született. Arról van szó, hogy a Munkaügyi Minisztérium által beterjesztett törvénymódosítás szerint a kamarák a gyakorlati képzés feltételeinek meglétében, a képzés ellenõrzésébe bevonhatják az iskolákat is, a feltételek biztosítása mellett. De ezt a "a feltételek biztosítása mellett" meghatározást a törvénymódosítás csak arra az esetre szabta meg, amikor tanulószerzõdés útján történik a gyakorlati képzés, és kimaradt ez "a feltételek biztosítása mellett" meghatározás a gyakorlati képzés másik esetére, amikor nem tanulószerzõdés, hanem az iskola és a gazdálkodó szervezet közötti megállapodás alapján történik a gyakorlati képzés. Ezt a pontosítást kívántam megtenni módosító javaslatomban.

Végül a harmadik, az ajánlás 10. számán található módosító javaslatomról néhány gondolat, aminek benyújtása szintén a szakképzõ iskolák mûködõképességének érdekében történt. Arról van szó, hogy azt javaslom: a megkötött tanulószerzõdést, amit a gazdasági kamarák elõtt köt meg a munkáltató és a tanuló, a tanév megkezdése elõtt, a beiratkozás idõpontjáig legyenek kötelesek eljuttatni a szakképzõ iskolák számára. Úgy gondolom, aki valamennyire is jártas az iskolai életben, az tudja: egy tanévet megszervezni, az elméleti oktatást, a gyakorlati oktatást megszervezni, a tanulócsoportokat, szakmai csoportokat összeállítani, az órarendet kialakítani stb., stb. csak úgy lehet, ha már a beiratkozáskor világos az iskola elõtt, hogy egyes szakmákból hány tanulóra számíthatnak. Ennek a pontosítását éppen az iskola mûködõképessége érdekében szeretném módosító indítványommal elérni, és kérem ehhez a támogatást.

Köszönöm szépen a figyelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage